Zbog ovih namirnica ćete se više znojiti

Autor:

Ukoliko se preterano znojite i to vam smeta, imajte na umu da i neke namirnice doprinose znojenju.

Oni koji žele da smanje znojenje, trebalo bi prvo da obrate pažnju na svoju ishranu. Naravno, treba imati na umu da je znojenje prirodna stvar i da je važno za normalno funkcionisanje organizma, te da nije dobro ni da se uopšte ne znojimo. Ali, sasvim je razumljivo da oni koji se preterano znoje žele nešto da urade kako bi to smanjili.

Počnite od ishrane - evo koje namirnice pojačavaju znojenje.

Začinjena hrana

Da li je stvarno toliko toplo ili ste samo pojeli previše začinjen obrok? Začinjena hrana umnogome doprinosi znojenju, ali ne iz razloga na koji mislite.

Naime, ovakva hrana ubrzava metabolizam zbog čega raste telesna temperatura, a telo se hladi znojenjem. Generalno, hrana koja ubrzava metabolizam ga i ne ubrzava toliko, već tera metabolizam da radi napornije.

Kafa

I kafa, omiljeni napitak mnogih, može da doprinese prekomernom znojenju. Reč je o tome da ovaj napitak sadrži kofein koji je stimulant. Bez obzira na to što će vam kafa možda pomoći da se razbudite, da budete produktivniji, ona će i stimulisati vaš nervni sistem.

Dakle, ne samo što će "uzdrmati" vaša čula, delovaće i na znojne žlezde i pojačaće znojenje. Zato, ukoliko se prekomerno znojite a inače pijete dosta kafe, najbolje je da prestanete ili barem smanjite količinu tog napitka - rezultat će biti smanjeno znojenje. Osim toga, ako baš ne možete ujutru da se razbudite bez kofeina, bilo bi dobro da barem ne pijete vruću kafu.

Voće i povrće

Pošto voće i povrće sadrže složene ugljene hidrate i hranljiva vlakna, za njihovo varenje je potrebna veća količina energije. Ova energija se stvara u metabolizmu koji naporno radi da bi svario i razložio ove namirnice.

Konzumiranje crnog i belog luka, kao i drugih namirnica bogatih vitaminom B takođe će pojačati znojenje. Ovaj vitamin inače podiže unutrašnju telesnu temperaturu i zbog toga dovodi do pojačanog znojenja.

Nemasni proteini

Sudeći prema Vanderbilt univerzitetu, više ćete se znojiti ako unosite dosta nemasnih proteina, koji se nalaze u ćuretini, piletini i ribi.

Istraživanje je pokazalo da proteini utiču na metabolizam slično kao hranljiva vlakna, odnosno lakše se vare i zbog toga angažuju više energije za varenje, zbog čega se više znojite.

Alkohol

Kada unosite alkohol u organizam, vene se šire, a pore se uvećavaju, zbog čega znoj ima "slobodan prolaz" ka spoljašnjem sloju vaše kože. Zato bi svakako bilo preporučljivo da ne konzumirate alkohol ako želite da smanjite znojenje.

Povezano

Sve vesti