Da li ste probali ovo?
Tokom vrelih letnjih dana, malo ko ce odoleti divnom, rashladenom parcetu zrele lubenice.
Doneli ste je sa pijace, ohladili, isekli na komade, i nekako ste ocekivali da bude slada? Evo šta možete da probate - posolite je!
Zvuci neobicno, ali samo malecna kolicina soli može dodatno da istakne slatki ukus ove omiljene letnje poslastice.
Knjiga "Evo šta propuštate: Strastvena izjelica vam objašnjava zašto je hrana ukusna" autorke Barb Staki objašnjava zašto so ide uz lubenicu.
"Lubenica ima tri elementa ukusa, slatki, kiseli i gorki. Naravno, kada je jedete, ne osecate jasno svaki od njih, ali postoje trikovi koji omogucavaju da jedan 'pojacate' a ostale 'smanjite'. Kada se na lubenicu doda so, ona neutrališe gorcinu i samim time pojacava slatki ukus," objasnila je ona.
Slicno je i sa mnogim desertima u koje se dodaje so - Džejmi Oliver uvek savetuje da dodate malo soli u cokoladne kolace, a posoljeni karamel važi za pravu gastronomsku "bombu".
Postoji još jedan razlog zbog kojeg ce vam prijati da malo posolite lubenicu.
"Kada je veoma vruce, žudimo za slanim ukusom zato što pokušavamo da nadoknadimo so izgubljenu kroz znojenje. Telo nema nacin da skladišti natrijum, tako da je majka priroda 'uvela' nagon da pojedemo nešto slano, što ce nam omoguciti ravnotežu kada su u pitanju elektroliti natrijuma," objasnila je ona.