Koliko posle porođaja ne treba da vežbate

Autor:

Novopečene mame ne bi trebalo da se odmah posle porođaja "bace" na trening.

Stručnjaci upozoravaju da se žene, u želji da što pre vrate staru figuru, prebrzo nakon porođaja vraćaju treninzima, izlažući svoj oslabljeni abdomen i karlične mišiće opasnosti. Zbog toga upozoravaju da žene ne trebalo barem šest meseci posle porođaja da trče ili rade neke intenzivne treninge.

Poznate mame koje svoju savršenu postporođajnu liniju prikazuju na društvenim mrežama samo nekoliko nedelja nakon porođaja, dovode do toga da su žene pod sve većim pritiskom da se brzo vrate u formu.

"Mnoge žene ne shvataju koliko su potencijalno opasne posledice, ako ne dozvole svom telu da se oporavi posle porođaja", ističe fizioterapeut Ema Brokvel, čija je specijalnost inače da pomaže ženama da se posle porođaja postepeno vrate treninzima.

"Ne prođe ni nedelja da ne radim barem sa jednom ženom koja je pogoršala efekte trudnoće i porođaja tako što je odmah počela naporno da trenira. Trčanje karlične mišiće izlaže pritisku tri puta većem od vaše kilaže, pa ako su ti mišići već slabi, to može da dovede do prolapsa - mesecima ili godinama kasnije", upozorava ona.

Iako je fizička aktivnost generalno dobra za zdravlje, ukoliko se vežbe rade na pogrešan način, a posebno kada je telo slabije nakon porođaja, može da ima više štete nego koristi.

"Neke žene osećaju da moraju da skinu stomak odmah posle porođaja jer viđaju poznate ličnosti koje su u tome uspele. Zbog toga rade izdržaje, trbušnjake i slične vežbe, koje mogu da pogoršaju neka stanja nastala kao posledica trudnoće - na primer, razdvajanje abdominalnih mišića", kaže Brokvelova.

Problem je u tome što kod mnogih žena nema očiglednih simptoma unutrašnjih oštećenja usled porođaja.

"Svaka trudnoća, bez obzira na to da li se žena porodi prirodnim putem ili carskim rezom, stavlja pritisak na karlične mišiće i potencijalno ih oštećuje. Zbog toga nijedna žena ne bi trebalo da radi neke intenzivnije treninge barem šest meseci nakon porođaja".

Povezano

Sve vesti