Dizajn je odlučujući faktor pri kupovini mobilnog?

Autor:

Da li je dizajn jedan od ključnih faktora za kupovinu telefona ili na dizajn gledate samo kao na nešto sporedno - recite nam u našoj anketi!

Dizajn je odlučujući faktor pri kupovini mobilnog? Foto: MONDO portal / Marko Čavić

Tokom devedesetih godina prošlog veka i prve decenije novog milenijuma proizvođači telefona bili su daleko hrabriji kad je dizajn telefona u pitanju. Više su eksperimentisali, bili spremniji da rizikuju i dizajn je bio jedan od najvećih aduta mnogih proizvođača. Pamtimo neverovatno lepe, izgledom moćne, ali ponekad i nepraktične za rukovanje telefone, kakve su pravili Siemens, Sony, kasnije i Sony Ericsson, a uvek je najveći div dizajna bila finska Nokia.

Tokom rada na MobIT rubrici bavili smo se mnogim zanimljivim stvarima, pa i dizajnom u tekstu NEOBIČNO DIZAJNIRANI TELEFONI, KOJI SU POSTALI HIT. Voleli bismo još jednom da vas podsetimo na taj tekst, pre nego što se osvrnemo na današnji dizajn.

U vremenu u kom živimo, manje-više, svi telefoni izgledaju isto i distinkciju pravi uglavnom boja kućišta. U poslednje vreme postoje pomaci, ne smemo da tvrdimo drugačije, ali odstupanja su toliko mala, da telefoni nikad nisu izgledali dosadnije: zaobljene "ciglice", manje ili veće debljine, s prednje strane velik ekran, nazad kamera i obavezno klaćenje na stolu, jer je kamera ili više njih ispupčeno. Kožu, keramiku, platno i neobične konture i otkrivanje novog dizajna zamenili su metal, polikarbonat, staklo i već viđen izgled u svim cenovnim klasama.

Podsetite se kako su telefoni nekad izgledali:

Nekad je dizajn mnogima bio odlučujući faktor prilikom izbora novog mobilnog, a danas to više nije slučaj. iPhone je napravio proboj kad se pojavio s prvim modelom 2007. godine, ali od tada dizajn telefona iz Apple pogona gotovo da se nije promenio. Od modela iPhone 5 svi modeli naovamo su identični, a tako je bilo i do pojave tog modela. iPhone X je malčice drugačiji, ali i dalje u prepoznatljivoj iPhone formi.

Nažalost, i Samsung je pre nekoliko generacija predstavio nešto sveže i novo, pojavljivanjem Galaxy S6 serije, pa je sve ostalo samo evolutivni korak unapred (i Note 9 će biti gotovo isti kao Note 8), što se desilo i Sony kompaniji sa njenom Xperia linijom.

Naravno, postoje i danas neki izuzeci - Motorola je zanimljiva, Xiaomi donekle svojom Mi Mix serijom, a veliki zaokret je napravio i Huawei svojom P20 serijom i prethodno Mate 10. Takođe, Honor ima potpuno drugačiji pristup dizajnu, a sviđa nam se i nova Nokia priča, koja je mešavina starog i novog pristupa dizajnu. Mali proizvođači, kakav je Wiko, takođe nude drugačiji pristup dizajnu, što je dobro, jer i u nižoj cenovnoj klasi proizvođači imaju pristup kvalitetno i moderno dizajniranim telefonima. HTC je jedno vreme bio vođa na polju dizajna, ali su poslednje dve generacije potpuno slične modelima prve U serije, što je šteta.

Ipak, i pored nekih iskoraka, činjenica je da kad bismo poređali aktuelne telefone jedne pored drugih i pogledali spreda - svi su gotovo isti, sličnih dimenzija, slične veličine ekrana, sličnog utiska kad ih uzmete u ruku…

Ako bismo morali da izdvojimo neki model, koji je na nas posebno ostavio utisak u poslednjih nekoliko meseci, bio bi to svakako Honor 10, zbog svoje pozadine, koja na neverovatan način prelama svetlost (uvek drugačije i u svim bojama), Wiko 2/Wiko 2 Pro, koji nas je iznenadio dizajnom za svoju cenovnu klasu, ali i Huawei MATE RS Porsche Design uređajem, koji je vanvremenski i priča za sebe (ali mu je cena 1765 evra, pa ga svakako neće imati svi). Još jedan uređaj nam se učinio zanimljivijim od drugih, a to je LG G7 ThinQ, zbog toga što ima najbolji odnos sjajnog, modernog dizajna, dugačkog ekrana i lakoće upravljanja telefonom - savršeno ga možete obuhvatiti i ne klizi iz ruke, za razliku od ostalih staklenih i glatkih telefona.

Treba nam nešto novo, rekli bismo, i jedva čekamo da vidimo šta će to sve da bude predstavljeno na IFA 2018 sajmu u Berlinu, od kojeg očekujemo desetak novih modela svih cenovnih klasa.

Šta vi mislite o dizajnu telefona - kako vam se dopadaju današnji telefoni, da li biste želeli da se vrate neki od ranijih modela, koliko vam je dizajn uopšte važan prilikom izbora novog uređaja?

Glasajte u našoj anketi i pišite nam u komentarima, kao i uvek!


Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Izvor: MONDO MobIT

Povezano

Sve vesti