Prvi put: Izvršena eutanazija dece!

Autor:

Belgija je odobrila eutanaziju neizlečivo bolesne dece od devet i 11 godina.

7
A- A A+

Ilustracija Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija


Neimenovana deca primila su smrtonosne injekcije u Belgiji, koja je jedina zemlja na svetu koja dozvoljava teško bolesnoj deci koja pate od stravičnih bolova da izaberu - smrt.

Ove dve smrti dogodile su se 2016. i 2017. godine, ali su otkrivene tek sada pošto je izdat izveštaj komisije koja reguliše eutanaziju u Belgiji, a godine dece potvrdile su i belgijske vlasti, piše danas britanski "Telegraf".

Potvrđeno je da su smtonosne injekcije ubrizgane ukupno tri puta maloletnim osobama, od kojih je treća - 17. godišnji mladić koji je patio od mišićne distrofije.

Devetogodišnje dete, koje je imalo tumor na mozgu, i 11. godišnje, koje je patilo od cistične fibroze, prva su deca ispod 12 godina koja su ikada igde eutanazirana, kaže član komisije.

Jedna od najliberalnijih zemalja na svetu po ovom pitanju, Belgija, amandmanom iz 2014. godine usvojila je zakonsku mogućnost da lekari okončaju život dece, koliko god stara bila, ako to zatraže.

Deca moraju da prođu kontrolu stručnjaka kako bi bilo sigurno da su sposobni da odlučuju, a potrebno je i odobrenje roditelja.

Inače, hiljade ljudi iskoristilo je mogućnost za samo godinu dana, od 1. januara 2016. do 31 decembra 2017. da umre na ovaj način u Belgiji.

U kojim zemljama EU je dozvoljena eutanazija

Tagovi:

Povezano

Sve vesti