Prepoznajte kad je tužna

Autor:

I mačke ponekad mogu da budu "loše raspoložene" i tužne, a evo kako da to prepoznate.

Prepoznajte kad je tužna Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Stručnjak za ponašanje mačaka, Niki Trevorov, kaže da ako vaša ljubimica nije zainteresovana da posmatra mačke napolju ili spava više nego inače, nije srećna.

Ako je povučenija nego što je uobičajeno ili se često sakriva, to takođe nije dobar znak. Uz to, ako je maca tužna, vrlo je verovatno da će biti manje tolerantna na ljude, ali i da će odbijati da vreme provodi u vašem krilu. Može se desiti i da neće da mokri na pesku za to predviđenom, već negde u kući, a sve zato što je tužna.

Ukoliko nije zainteresovana za igranje, za hranu i vodu ili ako se prejeda, Trevorova kaže da je moguće da je vaša ljubimica depresivna. I na kraju, ako deluje anksioznije, ne spava normalno ili je veoma nemirna, ako joj je krzno izgubilo sjaj i postalo oštro, definitivno joj treba pomoć.

Ali, ne brinite previše jer postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da joj pomognete da opet bude srećna.

"Otkrijte šta uzrokuje stres. Najpre je odvedite kod veterinara kako biste isključili neke medicinske razloga jer su neki simptomi koje mačke pokazuju kad su tužne slične ponašanju kada ih nešto boli, na primer", kaže Niki.

Ona dalje savetuje da u kući postavite nekoliko kartonskih kutija u koje će mačke moći da se sakriju, kako bi se osećale bezbedno.

"Mačkama generalno ne trebaju prijatelji, pa ako je vaša ljubimica tužn, nije dobra ideja da pokušavate da je udružite sa još jednom mačkom ili mačetom. One su bića kojima su navike sve, potrebna im je rutina i predvidljivost".

U slučajevima kada mačka neće da jede ili previše jede, savetuje da pokušate da joj hranu date na zabavniji način. Na primer, možete da koristite neke šarene kutije u koje ćete joj staviti hranu.

Niki dodaje da je važno da pokušate da se igrate sa svojom mačkom, ali i da joj date vremena da se osami kada joj je to potrebn.

"Najbolje bi bilo i da joj, ako za to imate prostora, na nekoliko mesta napravite krevete za spavanje, kako bi mogla da ih menja, baš kao što su njeni preci spavali na različitim mestima".

Trevorova savetuje da posude sa hranom i vodom ne budu blizu jedna druge jer mačke ne vole da piju i jedu na istom mestu.

Dakle, mnogo toga možete da uradite da oraspoložite svoju ljubimicu, a kad god ste zabrinuti za nju, odvedite je kod veterinara da biste bili sigurni da ne postoji neki ozbiljniji problem.

Povezano

Sve vesti