"Granice se ne pomeraju rečima, već samo ratom"

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da se granice ne pomeraju rečima već jedino ratom.

"Današnja realnost je epilog ratova. Otvaranje teme granica je za mene neprihvatljivo", rekao je Haradinaj u Valoni u Albaniji gde je u službenoj poseti, a prenosi koha.net.

On je rekao da Beograd ima jednu retoriku, Priština drugu, "ali da se granice ne pomeraju rečima".

Ramuš Haradinaj je juče na konferenciji za novinare nakon zasedanja vlade, na pitanje da prokomentariše izjave predsednika Kosova Hašima Tačija o korekciji granice između Kosova i Srbije rekao, da su "granice Kosova uspostavljene ratom, i da samo rat može da ih pomeri".

"Ko misli da se granice drugačije menjaju, taj greši", kazao je Haradinaj.

On je dodao da ono što je "preostalo između Kosova i Srbije jeste recipročno priznanje unutar aktuelnih granica".

Upitan o izjavi premijera Haradinaja da se granice mogu promeniti samo ratom, predsednik Kosova Hašim Tači je danas na konferenciji za medije rekao da je "vreme rata okončano", i da korekcija granice može da se desi "ako postoji obostrana saglasnost".

Haradinaj: Granice se menjaju ratom!

Na pitanje zašto sada podržava korekciju granica, dok je pre par meseci bio izričito protiv toga, Tači je kazao da se međuvremenu pojavio zahtev političkih lidera Preševske doline o tome.

Tači je rekao da neće biti podele Kosova niti autonomije za Srbe.

Na konferenciji za medije kosovski predsednik je rekao da je pod korigovanjem granica podrazumevao samo to da se Preševska dolina pripoji Kosovu, ali da istovremeno ne bude podele Kosova niti autonomije za kosovske Srbe.

Tači pojasnio: Nema podele - nama Preševska dolina

"Mi treba da učinimo maksimalne napore da na kraju postignemo završni mirovni sporazum. Ja sam opredeljen da postignemo sporazum i nakon zahteva predstavnika Preševske doline predložio sam korekciju granice sa Srbijom, kao jedine mogućnosti za legitimisanje zahteva (Preševske) doline. To podrazumeva ne podeli Kosova, ne autonomiji za Srbe", kazao je Tači.

Po njegovim rečima, korekcija granica podrazumeva potpuno pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđa Kosovu i to treba da bude transparentan i miran proces između Srbije i Kosova.

Tači se zahvalio bezbednosnim strukturama Kosova za, kako je rekao, zalaganje za prevazilaženje bilo čega neočekivanog krajem prošle nedelje.

Ponovio je da će Kosovo izvršiti obaveza u odnosu na sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom "uz poštovanje Ustava i sporazuma iz Brisela".

Ocenivši da je dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i postizanje konačnog sporazuma glavna tema, Tači je rekao da je to težak proces ali i neophodan.

Povezano

Sve vesti