Ofanziva u septembru: Vučić sa "moćnom četvorkom"

Autor:

Septembar bi mogao da bude ključni mesec u rešavanju pitanja Kosova, a predsednik Srbije će nakon posete Srbima na Kosovu otputovati u Kinu, potom i u Njujork. Sastaće se sa Putinom u Rusiji, kao i sa potpredsednikom Indije.

U toku su dogovori za novi susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije, verovatno u Moskvi ili Vladivostoku, saznaje Tanjug.

To bi bio četrnaesti sastanak Vučića i Putina.

Poslednji put su se sastali u Moskvi, kada je, na poziv predsednika Rusije, predsednik Vučić bio počasni gost na paradi povodom Dana pobede 9. maja.

Vučić: Evo šta mi je Putin govorio tokom parade

Putin je jedan od lidera četiri svetske sile sa kojima će predsednik Sbije imati susret narednog meseca, a u "moćnoj" četvorci, političkoj, ekonomskoj ili vojnoj, su i šefovi država SAD, Kine i Indije.

U Beograd, naime, u prvoj polovini septembra dolazi visoki zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država, tačnije - jedan od ljudi od najvećeg poverenja predsednika Donalda Trampa.

To će biti prva poseta tog ranga otkako je Donald Tramp u Beloj kući.

Reč je o zvaničniku koji pokriva jedan od ekonomskih resora američke administracije, a njegova poseta tumači se, pre svega, kao znak pojačanog interesovanja za ekonomsku saradnju.

Vučić poručio Srbima: Dolazim u septembru na KiM

Međutim, kako je reč o bliskom saradniku predsednika Trampa, biće to prilika i za razgovor o političkim pitanjima, važnim za Srbiju, posebno za predstavljanje naših predloga za elemente moguće kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

“Veoma je važno da do predsednika Trampa dođu ti predlozi, s obzirom na nagoveštaje iz Vašingtona o spremnosti tamošnje administracije da razmotri različita kreativna rešenja", saznaje Tanjug u diplomatskim krugovima.

Sa samim Trampom predsednik Vučić će se susresti u Njujorku, tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsednik Vučić će u Njujorku boraviti od 24. do 28. septembra, gde će govoriti na sednici Generalne skupštine UN i, kao i ranije, predstavljati Srbiju i zastupati najvažnije državne i nacionalne interese na tom najvažnijem multilateralnom skupu svetske politike.

To je uvek prilika za brojne bilateralne susrete, jer će u Njujorku od 25. septembra biti predsednici ili premijeri, kao i ministri spoljnih poslova država članica svetske organizacije.

Pre puta u Njujork, predsednik će boraviti u Kini, na tzv. “letnjem Davosu" u Tjenđinu, odnosno skupu koji Svetski ekonomski forum organizuje u saradnji sa kineskom državom.

Vučić: Moramo rešiti kosovski čvor, evo zašto


Predsednik Kine Si Đinping je pozvao srpskog predsednika da učestvuje na tom Forumu i u pismu istakao da želi da održava blisku komunikaciju sa njim.

Tom prilikom će se dvojica šefova država sastati i razmotriti dalju saradnju

“Treba li uopšte isticati značaj Kine u svetskoj politici i ekonomiji?", kažu za Tanjug povodom tog sastanka u predsednikovom Kabinetu i dodaju da će to biti prilika i da se dogovori termin posete predsednika Sija Srbiji, pošto je prihvatio poziv za ponovnu posetu.

Konačno, u septembru u posetu Srbiji dolazi važan gost iz Indije, potpredsednik Venkaju Naiduu, koji stiže u pratnji velikog broja indijskih poslovnih ljudi.

Poseta je rezultat prethodnog Vučićevog boravka u Indiji, tada još u svojstvu premijera, što je bila prva poseta tog ranga posle skoro tri decenije.

“To je u skladu sa postulatima predsednikove spoljne politike da održavamo najbolje odnose sa tradicionalnim partnerima, ali i da jačamo saradnju sa starim prijateljima, kakav je i Indija", komentarišu ovu posetu saradnici predsednika Vučića.

Očekuje se, dodaju, da će diplomatski "intenzivan" septembar Srbiji doneti značajne rezultate kroz napredak političkih odnosa i promociju ekonomske saradnje sa najvažnijim partnerima u svetu, kao i u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Povezano

Sve vesti