Em električan, em se napaja solarnom energijom

Autor:

Automobil ima 330 solarnih ćelija raspoređenih po celoj karoseriji

Minhenska startap kompanija, Sono Motors, napravila je elekrični auto "sion", čije se baterije mogu puniti Sunčevom energijom preko ugrađenih solarnih ćelija.

U ovom trenutku, ovaj proizvođač organizuje test vožnje kako bi videli da li sve funkcioniše kako treba, jer finalni proizvod treba da se pojavi na tržištu u drugoj polovini sledeće godine.

"Sion" će se prodavati po ceni 16.000 evra, koja ne podrazumeva baterije. Kupci će moći ili da ih iznajmljuju i plaćaju mesečno rentiranje ili da ih plate jednokratno po ceni od 4.000 evra. U ovom trenutku imaju tačno 6686 rezervacija.

"Sion" će imati prirodni filter čestica u vidu mahovine ugrađen u klima uređaj.

Ovaj poseban električni automobil će imati 330 solarnih ćelija, koje će se nalaziti, ne samo na krovu vozila, već i na poklopcu motora i bočnim stranama. Punih baterija "sion" će moći da pređe 250 kilometara bez dopune.

Osim putem Sunca, automobil će se napajati i preko električnih punjača, ali i putem drugih "siona". Zahvaljujući tehnologiji pod imenom biSono, akumulirana energija će moći da se koristi za napajanje električnih automobila, ali i brojnih drugih uređaja i to preko klasične kućne utičnice.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti