Penzioner iz Srbije 45 godina vozio bez dozvole

Autor:

Vozio je pažljivo, bez kapi alkohola, iako je znao da može biti u velikom problemu

28
A- A A+
dozvola, ključevi od kola, vozačka, vozačka dozvola Foto: Mondo/ Goran Sivački

Penzioner Slobodan Bugarčić iz Guče je 45 godina vozio automobile bez vozačke dozvole. Kaže da je išao u sve delove bivše Jugoslavije.

"Prvi automobil 'fiću' sam kupio davne 1969. u Prištini, i to iz serije koja je bila namenjena izvozu. Tada sam bez problema auto dovezao u Guči, iako nisam imao položen vozački ispit. Početkom sedamdesetih sam krenuo na obuku u Čačku. Instruktor je bio oduševljen kako vešto vladam vozačkim veštinama i rekao kako bi mi odmah dao dozvolu," priča Slobodan.

Svako leto je vozio porodicu na more u Crnu Goru, a bez problema je putovao i po Srbiji, posebno do ženinog sela Mojsinje, koje se nalazi na Ibarskoj magistrali između Preljine i Mrčajevaca, gde uvek imao barem jedan patrola saobraćajne policije.

"Međutim, kako sam imao tada imao puno privatnog posla, sve češće izostajao sa časova vožnje. Gradio sam kuću i bio mi je potreban svaki dinar, pa sam napustio školu i priliku da dobijem dozvolu, bez koje vozim skoro pola veka."

Ovaj 69-godišnjak kaže da sa saobraćajnom policijom nikad nije imao problema jer je bio pažljiv vozač.

Nikad nije imao udes i uvek je vozio potpuno trezan. Pažnju mu je držala i činjenica da je znao da je uvek u prekršaju zbog nemanja dokumenata.

"Policija me je jednom zaustavila u redovnoj kontroli u Lipovačkoj šumi na putu ka Beogradu. Tada sam se izvukao rekavši policajcu da je supruga vozačku ostavila u drugom sakou", priznaje Slobodan.

Napokon je "pao" kada ga je patrola zaustavila u Guči pre nekoliko godina. Policajac mu je tražio vozačku i saobraćajnu.

"Izvadio sam saobraćajnu, dao mu i rekao da vozačku nemam. On se iznenadio i odmah krenuo da piše prijavu. Uzalud sam ga molio da me poštedi, bio je neumoljiv. Sutradan sam prodao "škodu fabiju" ispod cene, jer sam rekao sebi da neću voziti bez dozvole," kaže Slobodan koga je zbog toga Prekršajni sud u Čačku prošle godine kaznio sa 120.000 dinara i "oduzeta mu je vozačka dozvola na osam meseci".

"Sada nemam auto i ne vozim, ali planiram uskoro kupovinu novog automobila i obećao sam sebi da u njega neću sesti bez vozačke dozvole."

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti