USKORO: Herojska drama o Kosovu (VIDEO)

Autor:

Premijera "herojskog blokbastera" o tajnoj operaciji zauzimanja aerodoma i bombardovanju 1999. godine zakazana za Sretenje

Film "Balkanska linija" nastao u srpsko-ruskoj koprodukciji o ruskoj specijalnoj jedinici koja je 1999. godine zauzela aerodrom "Slatina" u Prištini, biće premijerno prikazan 21. februara 2019. godine u Moskvi.

O čemu se radi u filmu?

"Još nismo odlučili kada će biti srpska premijera filma. Najbliži smo ideji da to bude na Sretenje 15. februara 2019. godine, kada Srbija obeležava Dan Državnosti", rekao je glumac Miodrag Radonjić koji igra jednu od glavnih uloga u tom ostvarenju.

Izvor: TANJUG

Film u režiji Andreja Volgina, čije je snimanje završeno 16. jula, podržali su rusko i srpsko ministarstvo kulture, a nastao je u saradnji producentskih kuća iz Moskve i Beograda.

"Igram OVK"

Mladi glumac u filmu igra albanskog teroristu, člana OVK. "Lik koji igram u filmu je plaćenik koji je iz Albanije došao na Kosovo da bi ratovao. Uz Smuka kojeg tumači Aleksandar Srećković Kubura, Amir koga igram predvodi grupu bandita koji rat koriste kao paravan za trgovinu ljudskim organima. Verujem da je na Kosovu i Metohiji, baš kao i u svakom ratu bilo ljudi na obe strane koji su okolnosti koristili za učestvovanje u organizovanom kriminalu", istakao je Radonjić.

Osim Radonjića u u filmu "Balkanska linija" igraju srpski glumci Aleksandar Radojičić, Milena Radulović, Aleksandar Srećković Kubura, kao i Gojko Mitić koji se proslavio ulogama u nemačkim vesternima.

Uz njih tu su i zvezde ruske kinematografije Goša Kučenko, Ravšana Kurkova, Anton Pampušn.

Glumac Miloš Biković je prošle godine na društvenim mrežama objasnio o čemu se radi u filmu:

"U centru velike herojske drame je 600-kilometarski jurišni marš ruskog mirovnog bataljona iz Bosne na vojni aerodrom na Kosovu, i smela operacija zauzimanja važnog uporišta NATO-a od strane ruskih specijalnih jedinica. Tada je, za vreme NATO bombarodvanja Jugoslavije, Rusija prvi put posle euforije perestrojke shvatila da ima svoje interese, koje mora da brani. Istoričari nazivaju ove događaje najopasnijim pogoršavanjem odnosa između Rusije i Zapada od vremena Karipske krize. Rešavala se sudbina čitave planete. U slučaju neuspeha ruskog plana, XX vek mogao je da se završi svetskim ratom. Patriotska drama Balkanska linija će prvi put otvoriti tajnovitu zavesu sudbonosne operacije, čiji detalji ostaju neotkriveni do danas".

Povezano

Sve vesti