• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kvalitet srpskog piva na nivou

Izvor MONDO/Agencije

Vest da su srpska piva druga najpopularnija u EU je samo potvrda da potrošači u Srbiji piju kvalitetno pivo koje se priprema od kvalitetnih domaćih sirovina, ističu u Udruženju pivara Srbije.

"Veoma smo ponosni što naše članice već tri godine svrstavaju Srbiju na drugo mesto zemalja uvoznica piva u Evropsku uniju", kaže Rebeka Božović, izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije povodom podatka Evrostata, da Srbija sa 48 miliona litara čini 12 odsto uvoza piva u EU, odmah iza Meksika.

Pivo se u Srbiji proizvodi po najvišim standardima kvaliteta, od sirovina koje se više od 89 odsto nabavljaju u Srbiji za koje se izdvaja 119 miliona evra, naglašava Božović.

Dodaje da se najvažniji poljoprivredni sastojak, koji predstavlja "dušu piva" - ječmeni slad - čak 98 posto nabavlja lokalno, a za njegovu nabavku se izdvaja 18 miliona evra.

Od 2015. godine, u nabavkama srpskih pivara figuriše i domaći hmelj, čiji je udeo u ukupnim kupovinama te sirovine tada iznosio skromnih 2,0 odsto, ali je već naredne godine taj udeo porastao na devet procenata, i iznosio 155.000 evra.

Pivo iz Srbije drugo najpopularnije na tržištu EU

Nabavka srpskog hmelja iz godine u godinu raste, što predstavlja podsticaj za razvoj srpske poljoprivrede, dodaju u Udruženju pivara Srbije.

Podsećaju takođe da je avgust mesec u kojem uživaju sve pivopije u Srbiji, budući da se prvog petka u mesecu proslavlja Svetski dan piva, a zatim se tokom celog meseca slavi na pivskim festivalima - najstarijem u Zrenjaninu i najvećem u Beogradu, Beerfest-u, ali i na sve popularnijem Lovefest-u i nezaobilaznom festivalu trube u Guči.

Najveće pivare okupiljene u Udruženju pivara Srbije, pokrivaju više od 95 odsto domaćeg tržišta.

Tagovi

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Saša

U Srbiji samo 2 pivare prave pivo po klasičnoj metodi ( od ječma ), sve ostale to rade po "novim" metodama o kojima se retko piše. Velike korporacije prednjače u tome.

je l moguće

Bas jadna-paušalna izjava... Ima mnogo dobrih piva i pivara, kao što ima užasnih piva i pivara... Visina cene nije glavni signal, ali jeste važan. Male preduzetničke pivare su najbolje, a onda idu velike koje imaju dobro izvorište vode i kvalitetan slad, a onda ide apatinska pivara i čelarevo koja puni 90% celog tržišta i naravno očajna je. Nikšićko se pravi u apatinu... Pa nemoj da me zezaš...

7 belgiskih piva za poneti

Belgijanac ko nije probao taj i nezna domaca piva su za mase da se opijaju i da glava boli belgisko dansko ...itd za prave ljubitelje i poznavaoce piva ....

special image