mondo.rs,MONDO/Agencije

UŽAS: Napad na autobus pun dece, ima mrtvih

U vazdušnim napadima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na autobus koji je prevozio decu i na jednu prometnu pijacu na severu Jemena poginule su najmanje 43 osobe.

2
A- A A+

  Ministarstvo zdravlja u Sani koje kontrolišu pobunjenici saopštilo je da su u današnjem napadu takođe ranjene 63 osobe, dodajući da su u autobusu koji je pogođen, osim dece, bile i punoletne osobe.

Prema poslednjim informacijama, među poginulima je najmanje 29 dece.

Koalicija je saopštila da je gađala pobunjenike Hute jer su prethodnog dana oni ispalili raketu na jug Saudijske Arabije, pri čemu je nastradala jedna osoba, prenela je agencija AP.

Besni rat u Jemenu

Prethodno su predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) u Jemenu saopštili da je više desetina ljudi danas poginulo ili ranjeno u napadu na autobus koji je prevozio decu na severu Jemena.

Snimak može biti uznemirujući:

Izvor: YouTube/Aljazeera english"Posle napada na autobus koji je prevozio decu kod pijace u Dajanu, severno od Sada, bolnica ICRC-a primila je više desetina mrtvih i ranjenih", naveo je ICRC na Tviteru.

TRAGEDIJA SANA: Više od 200 mrtvih! (FOTO)

U građanskom ratu u Jemenu poginulo je oko 10.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu.

Huti, koje podržava Iran, kontrolišu većinu severnog Jemena.

Pokret Huti i Saleh su bili saveznici protiv međunarodno priznatog predsednika Jemena Mansura Hadija, ali se taj savez nedavno raspao i oni su se sukobili.

Predsednik Hadi je potom naredio vojsci da uz podršku Saudijske Arabije ponovo zauzme Sanu, koju kontrolišu Huti.

Saleh je 33 godine bio na čelu države do februara 2012. godine, kada je zbačen tokom "Arapskog proleća".

Ko su Huti?

Huti, koji sebe nazivaju "Ansar Allah", su militantna grupa šiitske sekte zeidi i potiču iz planinskih predela u pograničnom području sa Saudijskom Arabijom.

"Bog je veliki, smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstvo Jevrejima, pobeda islama“, tako glasi logo Huta okupljenih oko njihovog vođe Abdulmalika al-Hutia.

Huti ističu da su protiv kurumpirane elite i "sunitskog ekstremizma".

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.