NE DAMO ZABORAVU: Film o bombardovanju RTS-a

Autor:

Najavljeno snimanje televizijskog filma "Zašto" o bombardovanju zgrade Radio- televizije Srbije.

NE DAMO ZABORAVU: Film o bombardovanju RTS-a Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Povodom 20 godina od bombardovanja zgrade Radio- televizije Srbije i pogibije 16 radnika RTS, najavljuje se snimanje igranog filma "Zašto", prema scenariju Predraga Perišića i u režiji Bojana Vuletića.

Džoni Dep u filmu o NATO bombardovanju?

U formi omnibusa u kome se prepliće šest priča junaka, čije će se životne putanje ukrstiti u noći 23. aprila 1999. godine, scenarista i dramatrug Predrag Perišić dao je umetničko viđenje tragedija nad kojom dve decenije stoji pitanje: "Zašto?".

"To su ljudi koji žive između očajanja i nade i ono što je veoma bitno u ovome je to da o njihovim sudbinama odlučuje neko drugi, a ne oni sami. Potpuno su bespomoćni u kompleksu tih događaja. Ceo film se događa u toku jednog dana i noći kada je bombardovana zgrada televizije".

Reditelj Bojan Vuletić kaže da se radi o umetničkoj strukturi u kojoj neće biti korišćen dokumentaristički pristup, ali će svakako opisati nezapamćeni zločin u istoriji ratovanja, kada je jedna medijska kuća proglašena za legitimni vojni cilj u čijem bombadovanju je stradalo 16 nedužnih ljudi.

"Ono što ću ja svojim skromnim iskustvom pokušati jeste da ličnim pečatom i modernim jezikom probam da ispričam tu tragičnu priču čiji je jedini cilj da se zločin ne zaboravi", kaže reditelj za "Novosti".

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa Nebojša Bradić kaže da je reč o kvalitetnom tekstu koji u duhu savremenog doba opisuje veliko iskustvo u kome smo učestvovali.

Neprežaljena tragedija: Srbija se pita "Zašto"?

"Bombardovanje zgrade RTS-a je važna tema, koja do sada nije dramski obrađena. Posle javnog anonimnog konkursa na kome za realizaciju nije predložen nijedan od prispelih radova, RTS je uložio dodatni napor da dođe do kvalitetnog filmskog scenarija".

Pripreme za film počinju u septembru, a premijera je planira za dvadesetogodišnjcu NATO bombardovanja RTS-a.

NATO zasipao Srbiju nepoznatim supstancama?!

Povezano

Sve vesti