Najveće devizne rezerve od 2000. godine

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju jula iznosile su 11 milijardi i 403 miliona evra, što je za 299 miliona evra više nego na kraju juna, saopštila je danas NBS.

5
A- A A+
novac, dolar, dolari, evro, evri, funta, funte pare keš Foto: MONDO/Mario Milojević

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 200 odsto, i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su devet miijardi i 541 milion evra i u tom mesecu povećane su za 224 miliona evra. 

"To je novi najviši nivo neto deviznih rezervi od 2000. godine", istakla je NBS. 

Prema saopštenju NBS, povećanje bruto deviznih rezervi u julu je gotovo u celini rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (priliva u iznosu od 300 miliona evra, po osnovu intervencija kupovinom deviza).

Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosila je 461,9 miliona evra i bila je za 11,4 miliona veća nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 4,18 milijardi evra.

U julu je vrednost dinara bila gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 220 miliona evra kako bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa.

Povezano

Sve vesti