Zašto je Vini Pu zabranjen u Kini

Autor:

Voljeni meda nije dobrodošao u ovoj državi.

Zašto je Vini Pu zabranjen u Kini Foto: Promo/Dizni

Vini Pu je jedan od najvoljenijih likova mališana, ali s obzirom na to da je njegov lik strogo zabranjen u Kini, to znači da najnoviji igrani film "Kristofer Robin" u kojem se meda pojavljuje neće biti prikazan u bioskopi ove zemlje.

"The Hollywood Reporter" tvrdi da zabrana nije u direktnoj vezi sa filmom i radnjom istog, već isključivo zbog pojavljivanja Vinija Pua u njemu, a izvori tvrde da je glavni razlog to što ga upoređuju sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Prva poređenja medveda s kineskim predsednikom pojavila su se 2013. godine kad su korisnici interneta postavili sliku Si Đinpinga i tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame, kao Vinija Pua i njegovog prijatelja tigrića Tigra. Naredne godine, ponovo se pojavila slika medveda kao da je kineski predsednik. Ovog puta sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, fotomontažom da se Vini Pu rukuje s kopitom svog prijatelja Magareta, takođe iz popularnog Diznijevog crtanog filma.

Korisnici interneta su 2015. godine su sliku kineskog predsednika tokom smotre vojske uporedili sa Vinijem Puom, koji se vozi u kabrioletu. Ta slika je postala "najviše cenzurisana u Kini te godine".

Pre samo nekoliko dana, kineske vlasti su blokirale HBO nakon što je voditelj Džon Oliver ismevao Đinpingovu osetljivost povodom toga što ga porede sa Vinijem Puom.

U filmu koji se ovog puta našao pod zabranom zbog ovih situacija, Juan Mekgregor glumi Kristofera Robina koji je sada dosta stariji i neočekivano se opet susreće sa Puom, Tigrom, Pigletom i drugim životinjama.

Izvor: YouTube/Disney Movie Trailers

Tagovi:

Povezano

Sve vesti