Upozorenja širom EU: Oluje, poplave, požari...

Širom Evrope metorološke službe upozoravaju na opasnost. U Francuskoj i Nemačkoj oluje i klizišta, u Portugalu požari...

Upozorenja širom EU: Oluje, poplave, požari... Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Na severu kontinenta, u južnim delovima Francuske, severnim delovima Nemačke, na snazi su upozorenja na olujne vetrove, poplave, klizišta, dok se u Portugalu vatrogasne jedinice bore da spreče ponovno razbuktavanje požara koji su prošle nedelje uništili desetine kuća.

Vlasti u Portugalu saopštile su danas da su uspele da stave pod kontrolu veliki požar na jugu zemlje, nakon nedelju dana borbe.

Agencija za civilnu zaštitu u toj državi saopštila je da je skoro 1.400 vatrogasaca i skoro 450 vozila raspoređeno na tom području da bi sprečili ponovno izbijanje požara.

U požaru u portugalskom regionu Algarve, popularnom turističkom odredištu Evrope, povređena je 41 osoba, među kojima jedna teško, a nekoliko desetina kuća je izorelo do temelja.

S druge strane, vlasti širom Skandinavije upozorile su danas na snažne vetrove i oluje koje nadolaze nakon dogog perioda vrelog i suvog vremena, dok se u Nemačkoj noćas radilo na otvaranju puteva nakon oluja koje su već zahvatile tu zemlju.

U severozapadnoj Danskoj, danas je teško povređen 61-godišnji muškarac, kamper kada ga je šatorski klin, usled olujnog vetra, pogodio u grlo dok se pakovao.

On je hitno helikopterom prevezen u bolnicu.

Direktorat za vodu i energiju Norveške, objavio je narandžasti alarm u planinskom regionu na jugu te zemlje - zbog klizišta, oluja i očekivanih obilnih padavina koja stižu u severnu Evropu.

Planina Manen na 350 kilometara od prestonice Osla, prošle godine je bila među glavnim vestima u zemlji, zbog velikih rizika od lavine kamenja. Četiri naedelje je na snazi bio crveni alarm, a 11 osoba je bilo preventivno evakuisano, međutim klizišta nisu bila pokrenuta.

Do danas su, širom Norveške, brodske kompanije otkazale plovidbe, a vlasti su upozorile planinare na snažne vetrove i pozvale ljude da obezbedu zaštitu za svoje male čamce, šatore i sličnu opremu.

Olujni vetrovi se očekuju širom obale Severnog mora, a izdata su upozorenja da lakša vozila ne bi trebalo da prelaze mostove.

Zbog oluja koje su pogodile jug Francuske u četvrtak je evakuisano oko 1.600 ljudi iz tri regiona u toj zemlji, a na evakuacijama je radilo više od 400 policajaca i vatrogasaca uz pomoć helikoptera.

Visoki vojni zvaničnik iz južnog francuskog regiona Garda kazao je da je taj region najgore pogođen velikim olujama i poplavama, ali naglasio da su deca uspešno spasena.

Oko 119 dece od kojih su mnoga nemačke nacionalnosti, evakuisano je iz kampa u tom regionu u četvrtak uveče.

U petak je šef regionalne žandarmerije Loren Has kazao da su sva deca spasena i dodao da je spaseno i 46 odraslih, ali da se još uvek traga za nestalim 67-godišnjim nemačkim državljaninom koji je radio kao čuvar kampa.

Olujno nevreme pogodilo delove Evrope (VIDEO)

Tokom protekle noći u delovima severne Nemačke takođe su nastupile oluje, a vetar je uz obalu duvao i do 140 kilometara na čas, odnoseći drveće i stvarajući haos u saobraćaju.

U oluji koja je pogodila grad Bad Vilbel u Nemačkoj u četvrtak, povređena su tri gosta jednog kafića kada je olujni vetar istrgao roletne koje su se na njih srušile.

Nakon ekstremnih vrućina i suše koje su nedeljama trajale u Nemačkoj, nastupilo je nevreme u kojem su povređene tri osobe, a saobraćaj u mnogim delovima zemlje je bio obustavljen.

Kako je prenela Hina, nevreme je nastupilo u poslepodnevnim časovima, u smeru zapad-istok, a najviše je ugrozilo železnički saobraćaj.

Tog dana su, kako je navedeno, delimično za saobraćaj bile zatvorene važne železničke trase između Hamburga i Berlina i Hamburga i Kelna.

Zbog oluje je na pola sata u četvrtak predveče bila zatvorena i najveća nemačka vazdušna luka u Frankfurtu, a tokom večeri je otkazano preko 150 letova.

Na jednoj od najprometnijih saobraćajnica, A3 koja od severozapada vodi ka jugoistoku zemlje, saobraćaj je usred letnjih praznika bio zatvoren satima zbog grana koje su ležale po putu.

Iako je u toj zemlji došlo do blagog zahlađenja, meteorolozi ne predviđaju kraj vrućina u Nemačkoj.

"Vruće dane sa preko 30 stepeni Celzija možemo da očekujemo do novembra", saopštila je danas nemačka meteorološka stanica (DWD).

Vlasti u Poljskoj takođe su danas izdale upozorenja na obilne padavine, posebno u centralnim i južnim delovima zemlje.

Povezano

Sve vesti