Kako da odaberete poklon za useljenje

Autor:

Neko vama drag se upravo uselio u novi dom, evo kako da ne pogrešite pri izboru poklona!

Kako da odaberete poklon za useljenje Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Često je teško odabrati poklon za drage ljude – za rođendan i Novu godinu imate "fore" da smislite nešto, ali kada se neko od vaših prijatelja preseli u novi dom, možda niste sigurni šta da poklonite.

Iako se za venčanje ili rođenje deteta prihvata "poklon u koverti", kako bi oni koji primaju poklon sami mogli da uzmu ono što im treba ili im se dopada, bonton nalaže da za useljenje poklon ne bi trebalo da bude novac.

"Poklon bi trebalo da bude vaš 'blagoslov' novog prostora u kojem vaša draga osoba započinje novo poglavlje svog života. Prijateljstvo se ne zasniva samo na bliskosti, već i na malim znacima pažnje, koji pokazuju da vi o toj osobi aktivno razmišljate i želite da za nju učinite nešto lepo," navodi "Good manners".

Poklon za useljenje stoga bi trebalo da bude praktičan ili dekorativan, a uopšte nemojte da se libite od toga da domaćini mogu i da ga pojedu!

"Vaš poklon govori – vidim da živiš na novom mestu, koje je prelepo, i nadam se da će ovaj poklon doprineti toj lepoj atmosferi. U današnje vreme nije ni jeftino kupiti ili iznajmiti novi životni prostor, i to je takođe dostignuće koje bi trebalo proslaviti. Trajni pokloni, kao što su dekorativni ili praktični predmeti, poslužiće i tome da osoba kojoj ste ih poklonili svaki put pomisli na vas, kada ih vidi," objašnjava Ana Muson, savetnica za bonton.

Ona savetuje cveće u saksiji, obavezno spakovano u kutiju kako ne bi bilo oboreno ili oštećeno tokom proslave useljenja, zatim razne sitne dekorativne elemente, u skladu sa ukusom drage osobe koja ih prima.

"Kolači, ili drugi ukusni specijaliteti koje ste sami pripremili, takođe su lep poklon jer doprinose ceremoniji useljenja, i svi gosti će u njima uživati. Isti je slučaj i sa flašom dobrog vina, ukoliko znate kakvo domaćini vole," savetuje ona.

Musonova ima i preporuku za one koji slave useljenje, koja glasi – nemojte za svakog gosta praviti "turneju" po stanu ili kući.

"To će oduzeti mnogo vremena, i posle nekoliko gostiju postaće neukusno. Pustite goste da sami razgledaju, a bilo kakvo pitanje koje imaju za vas odvešće vas prirodnije u razgovor od 'turističke' turneje," navodi ona.

Pročitajte i ovo:

Pokloni za svaki horoskopski znak

Tagovi:

Povezano

Sve vesti