Monsanto da plati 289 miliona $ obolelom od raka!

Autor:

Sud u San Francisku presudio je da najveći svetski proizvođač genetski modifikovanog semena Monsanto mora da plati 289 miliona dolara odštete muškarcu obolelom od raka.

22
A- A A+

Divejn Džonson, oboleo je od karcinoma, a glavni osumnjičeni za njegovu bolest je Monsantov herbicid "Roundup".

Sud je odlučio da je Monsanto delovao "zlonamerno", kao i da je njegov herbicid "Roundup" "znatno" dobrineo bolesti Džonsona.

Agrohemijski div odmah je najavio da će uložiti žalbu na tu odluku.

Monsanto kazna:Ukrao seme- u zatvor, plus 425.000$

"Imao sam puno podrške od početka te afere, molitvi i energije ljudi koje čak ni ne poznajem. Drago mi je da mogu pomoći oko problema koji je puno veći od mene. Nadam se da će ta odluka skrenuti pažnju na problem", rekao je oboleli koji je tužio Monsanto.

Džonson (46) je tražio više od 400 miliona dolara ocenjujući da su proizvodi Monsanta doveli do njegovog karcinoma, kao i da je multinacionalna kompanija svesno prikrivala njihovu opasnost.

Monsanto je dobio da plati 250 miliona dolara odštete uz 39,2 miliona dolara kompenzacijskih kamata.

Kakvu GMO "poslasticu" spremaju Bajer i Monsanto?

Čovek koji je oboleo od raka i tužio Monsanto je radio kao baštovan i domar u jednom američkoj školi, a "Roundup", herbicid koji sadrži glifosat, je koristio za održavanje okoline.

Francuska je prošle godine odlučila da 2022. godina bude krajnji rok za prekid korišćenja glifosata, kontroverznog aktivnog sastojka brojnih herbicida.

Taj sastojak glavna je komponenta najprodavanijeg herbicida "roundup" američke kompanije Monsanto, ali postoji zabrinutost da može prouzrokovati kancer.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti