Otvorena veza - za ili protiv?

Autor:

Predstavljamo vam šest zlatnih pravila za vezu u kojoj nema granica, osim onih koje ste sami postavili. Da li biste probali?

Niste spremni da se u potpunosti posvetite partneru? Ukoliko se oboje slažete, možete da imate otvorenu vezu, evo i kako.

Svaka veza je različita, i iz svake želimo da dobijemo baš ono što nam je potrebno, ni više, ni manje. Proteklih decenija, novi trend je "otvorena" veza, odnosno veza koja se ne zasniva na stoprocentnoj posvećenosti samo jednom partneru.


Stručnjaci za ljubav i veze slažu se bez izuzetka – otvorena veza mora da se zasniva na šest zlatnih pravila, da bi uspela.

Fizičke granice

Ukoliko i vi i partner(ka) želite otvorenu vezu, morate da unapred porazgovarate, kako kasnije ne bi bilo zabune, prebacivanja ili svađe.

Postavite jasne fizičke granice. Da li je u redu da imate fizički kontakt sa drugim ljudima, ako da, tačno kakav? Da li ćete se sa njima ljubiti, spavati ili probati nešto što vas dvoje niste?

"Ovakve stvari moraju biti utvrđene unapred, kako bi svako znao šta može da očekuje. Čak i otvorena veza podrazumeva posvećenost partneru, i ne želite da druga strana bude povređena ili ljuta," objašnjava licencirani terapeut za veze Met Landkvist.

"Parovi u otvorenim vezama daju drugoj strani etičku dozvolu za pronalaženje još nekog partnera. Taj aranžman mora da odgovara baš vama, ne postoji univerzalni, jer od deset parova koji su u otvorenim vezama, verovatno biste dobili deset različitih odgovora na pitanje šta ta veza tačno obuhvata," kaže on.

Pitanja koja će učvrstiti vašu vezu

Landkvist podseća da bi sa svojim partnerom morali da utvrdite i granice bezbednog odnosa sa drugim licima, kako ne biste jedno drugoga doveli u opasnost od bolesti koje se na taj način prenose.

Emotivne granice

Definišite zajedno kakvo ponašanje je u redu, u društvenom i emotivnom pogledu. Primera radi, možda vam je OK da tražite nekoga na Internetu, ali ne želite da sa "trećim" izlazite u javnost da vas neko ne bi video.

Kada sa novom osobom gradite emotivni odnos, postoji "rizik" da se neko od vas zaljubi. Razmislite unapred šta ćete raditi ako se to dogodi.

Ko je OK, a ko nije?

Kada ulazite u otvorenu vezu, znajte da ona nije, u najvećem broju slučajeva, otvorena baš za sve. Važno je da definišete ko može da uđe u tu vezu.

"Partneri u monogamnoj vezi imaju formirana mišljenja o ljudima iz zajedničke okoline, prijateljima ili saradnicima svog partnera. Unapred bi trebalo da se dogovorite ko je 'dostupan', a ko je 'zabranjen'. Ponekada se partneri odluče na to da je dozvoljeno uplitati se samo sa osobama koje niste ranije poznavali," objašnjava Lundkvist.

Koliko vremena ćete provoditi sa partnerima?

Da li ćete aktivno, ili pasivno biti u potrazi za nekim novim? Da li ćete zanemariti vreme sa primarnim partnerom? Sve su to stavke koje bi trebalo da obradite unapred.

"Svaka nova veza može da izazove zavisnost, ali ne bi smela da utiče na vaše vreme sa primarnim partnerom. Unapred odredite koliko ćete vremena provoditi sa trećim licem," savetuje terapeutkinja za parove Rejčel Sasman.

Kako ćete razgovarati?

Neki od parova u otvorenim vezama dogovaraju se da o onome što rade kada nisu zajedno, ne razgovaraju uopšte.

"Najpre bi trebalo sa partnerom da utvrdite da li, i koliko detalja želi da zna o vašem sinoćnjem izlasku sa nekom nepoznatom osobom. Kada to utanačite, razmislite i o tome da li ćete okolini reći da ste u otvorenoj vezi, pošto može da vam se desi da naletite tokom izlaska na nekoga koga poznajete preko primarnog partnera, i ne želite da vam se dogodi neprijatna scena," savetuje Sasmanova.

Koliko će to trajati?

I otvorena veza, kao i svaka druga, predstavlja dogovor između dvoje ljudi. Možda ste se tek smuvali i zbog toga istražujete i druge opcije, možda ste već godinama zajedno i želeli ste da eksperimentišete. U svakom slučaju, trebalo bi da napravite "kontrolu" svoje veze u nekom trenutku.

"Kada ste već utvrdili pravila i primenili ih, ustanovite i vremenski period nakon kojeg ćete porazgovarati o tome da li takav aranžman i dalje odgovara oboma. Važno je da, iznad svega, budete iskreni jer je ideja veze da nastavite da dobro funkcionišete," navodi Sasmanova.

Šta vi mislite o otvorenim vezama? Glasajte u anketi, i recite nam u komentarima!

Tagovi:

Povezano

Sve vesti