"Može li Srbija da podnese da joj vrate Kosovo?"

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da gotovo niko ne razmišlja o tome da li bi Srbija mogla da podnese da joj se vrati Kosovo, jer bi u tom slučaju Albanci dobili priliku da značajno utiču na budućnost i politički život Srbije.

151
A- A A+"Pitanje je da li bi građani Srbije na to pristali i da li bi Srbija to mogla da podnese", istakao je Dodik.

On je naveo da bi Albanci činili 20 odsto biračkog tela i dobili trećinu poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, a možda i najznačajnije državne funkcije, kao što su mesto predsjednika ili premijera.

Dodik za podelu Kosova


"Poštujući međunarodne standarde, Albancima bi morali da date 30 odsto mesta u Skupštini Srbije, pa i bitne državne pozicije, poput premijera, predsednika parlamenta, države... Albanski jezik morao bi da se uvede i u parlament", rekao je Dodik za "Kurir".

"Ako Kosovo prime u UN i Srpska će u tom pravcu"


Dodik je istakao da je Kosovo i Metohija najznačajnije pitanje za Srbiju i svakog Srbina, gde god se on nalazio, te ponovio predlog da se sever ove pokrajine pripoji Srbiji.

"Smatram da bi četiri opštine sa severa Kosova trebalo da se reintegrišu u teritorijalni sastav Srbije, ali da se ujedno obezbede sva prava i najveći stepen zaštite srpskog naroda i crkvene imovine na Kosmetu, kao i da se za nju traži neka vrsta eksteritorijalnosti", kaže predsednik Srpske.

On je ocenio da je stvoren utisak da su Albanci, navodno, vlasnici Kosova, ali da je činjenica da u četiri opštine na severu Kosmeta dominira srpsko stanovništvo, koje nije spremno tamo da bude manjina.

"SAD promenile stav o Kosovu!"

Povezano

Sve vesti