mondo.ba

Dragić u Srpskoj: O Dončiću, Kokoškovu i penziji

Autor:

Generalni menadžer "Igosa" Igor Dodik u šali dobacio da bi Goran Dragić karijeru mogao završiti u Republici Srpskoj.

Dragić u Srpskoj: O Dončiću, Kokoškovu i penziji Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Goran i Zoran Dragić su danas u Palati Republike u Banjaluci primili odlikovanja od Predsednika Republike Srpske za priznati rad i zasluge u humanitarnoj i duhovnoj oblasti, a nakon toga su se uputili u Laktaše u planiranu posetu Igokei.

Naravno, ne dešava se često da u posetu dođe NBA as, učesnik prošlogodišnjeg NBA Ol star meča kao i MVP poslednjeg Eurobasketa, pa je veliko interesovanje dečaka i devojčica za fotografiju i razgovor sa Goranom, ali i sa Zoranom Dragićem bilo očekivano.

Ipak, topli doček i ushićenje mladih košarkaša i košarkašica je ostavio poseban utisak na člana Majami Hita.

"Ovo je divno, oduševljeni smo i opet ćemo doći", rekao je okupljenim medijima Goran Dragić dok je Igor Dodik u šali dobacio da bi nakon što okonča NBA karijeru poslednju sezonu kao aktivan igrač mogao provesti kao član Igokee.

Plejmejker Majamija nije krio zadovoljstvo što se našao u Banjaluci i Republici Srpskoj odakle je i njegov otac.

"Banjaluka je lep grad, dobri ljudi, potičem odavde, a i moja žena je iz Kotor Varoši i često sam tu. Gledao sam i neke utakmice Igokee i stvarno mogu samo da pričam u superlativima. Uslovi za decu su odlični, oduševljen sam pogotovo danas, jer sam dobio orden od predsednika RS Milorada Dodika. Igora Dodika (prvog čoveka Igokee, prim. aut.) znam od ranije, kao i trenera Nenada Trajkovića s kojim sam radio kad sam bio u Finiks Sansima. Igokea ima pravu crtu za budućnost i očekujem da imaju dobru sezonu u ABA ligi", počeo je priču Goran Dragič sa banjalučkim novinarima.

Dao je i nekoliko saveta dječacima koji su šutirali na koš u dvorani u Laktašima kako da postanu dobri košarkaši...

"Treba da slušaju trenera, ali i sebe. Važno je igrati košarku, da se raduju igri, da imaju osmeh na licu, a ne da su pod opterećenjem. Recimo, meni su u počecima treneri zabranjivali da dodajem loptu iza leđa, a za košarku je neophodna kreativnost".


Neizbežno je bilo i osvrtanje na Eurobasket 2017, gdje je sa Slovenijom osvojio zlatnu medalju i bio najkorisniji igrač (MVP) pobijedivši Srbiju u finalu.

"Sve je bilo na brzinu, posle Eurobasketa sam odmah otišao u Majami i imao 82 utakmice, pa nisam ni imao vremena za slavlje, ali bilo je jako lepo posebno jer nikad nisam mislio da ćemo osvojiti zlato. Opet kažem, život ide dalje, preda mnom je moja 11. NBA sezona u karijeri i treba što bolje da se spremim. Nadam se da ću posle oproštaja od Slovenije, moći da igram još četiri-pet sezona na najvišem nivou".

Igor Dodik: Da Goran završi karijeru u Igokei

"Stvarno nam je velika čast i zadovoljstvo što smo ugostili dvojicu ovakvih igrača. To smo dogovorili kad smo se upoznali, Goran i ja u Njujorku prošle godine. Došli su danas da posete klub, ispunili su obećanje, našli su vremena nakon što su dobili priznanje od predsednika Republike Srpske. Posebno sam zadovoljan zbog ovih dečaka koji su došli. Još samo da Goran završi karijeru u Igokei", rekao je Dodik.

Kao kruna karijeri stiglo je i učešće na NBA "Ol staru" prošle sezone...

"To mi je jedno od najvećih priznanja, sanjao sam o tome kao klinac. Jednom u karijeri je dovoljno osetiti taj 'Ol star vikend' jer to nije samo košarka. Još samo da osvojim NBA šampionski prsten".

Na pitanje MONDA kako sada američki košarkaši reaguju na igrače iz eks-Jugoslavije odnosno Evrope je istakao da nema više toliko potcenjivanja...

"Pre kad su bili Vlade DIvac, Dražen Petrović, Toni Kukoč, bilo je drugačije, ali sada je 130 ili 140 igrača izvan SAD. NBA je globalna igra, draft je bio fenomenalan. Evropljani imaju dosta bitne uloge u svojim timovima. Teodosić, Bogdanović, Nurkić, Teletović pre povrede...Dosta igrača iz bivše Jugoslavije. Dokazali smo da možemo! Ja sam jedini iz Evrope u Majamiju i super su me prihvatili".

Neizbežna su bila pitanja i o Luki Dončiću, koji će u NBA ligi debitovati naredne sezone u dresu Dalasa, kao i o srpskom treneru Igoru Kokoškovu, prvom inostranom stručnjaku u istoriji NBA lige.

"Luka je bio treći pik i imaće veliku minutažu. Sad je na njemu iako će u odnosu na Real Madrid biti dosta drugačije. Sigurno će mu trebati malo vremena da se navikne. Par meseci, a onda će biti lakše. Meni su u Finiksu hrana i jezik bili problem, ali lakše mi je bilo zbog Kokoškova. Osim toga, imam braću od strica u tom gradu pa sam imao 'porodicu uz sebe'. Ali opet svaki grad u SAD je priča za sebe. Nemate ni vremena jer igrate utakmice ili putujete", zaključio je Goran Dragič i istakao da Kokoškovu želi stvarno sve najbolje.

"Imam sjajno mišljenje o njemu jer nije samo bio moj trener već i blizak prijatelj. Zaslužio je da postane prvi evropski trener u NBA ligi. Ima sve što mu treba da napravi odličan rezultat sa Sansima i želim mu sve najbolje".

Goran Dragić, Zoran Dragić, Igokea, posjeta Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Goranov brat Zoran Dragič takođe Banjaluku doživljava kao "svoj grad"...

"Svake godine smo u Banjaluci, ranije smo dolazili u Zvornik...Mi smo odavde, moj otac je odavde tako da volimo doći. Žao mi je što nisam bio sa reprezentacijom Slovenije na prethodnom Eurobasketu zbog povrede, šta ću kad sam baksuz. Oni su tada uzeli zlato. Ali sada na Svetskom prvenstvu se nadam da ćemo zajedno sa Goranom uspeti da se popnemo na pobedničko postolje. Teže je gledati, želeo sam da pobede, ali s druge strane i nisam. Gledao sam sve utakmice, ovo se događa jednom u 100 godina. Ključ uspeha je bio da smo stvarno svi bili kao porodica. Svi smo jednaki u reprezentaciji Slovenije i to je napravilo razliku", rekao je as Anadolu Efesa.

Prema njegovim rečima, ispunio je san nastupom u NBA ligi braneći boje Sansa i Hita, ali se zbog nedostatka minutaže odlučio na povratak u Evropu.

"Sve je u NBA ligi brže nego u Evropi ali najvažnije je da tamo dobiješ priliku. U mom slučaju tako nije bilo, pa sam se vratio. Ostvario sam snove, imao sam šansu da ostanem još godinu dana, ali nisam želio da vrtim peškir na klupi".

Za Luku Dončića je rekao da je "čudo"...

"Uzeo je sve što se moglo uzeti u Evropi, nešto kao Dražen Petrović. Siguran sam da će u Dalasu pokazati mnogo. Imaće dobru minutažu i verujem da će biti lider, baš kao što želim da Kokoškov, koji je vrhunski trener, napravi odličan uspeh sa Finiksom".

Povezano

Sve vesti