MONDO/Agencije

SAD traže garancije da sporazum ne utiče na BiH?

Beograd i Priština nemaju neograničenu slobodu u dijalogu, poručeno je iz Ambasade SAD u Prištini, a analitičari taj stav tumače kao upozorenje da nikakvo konačno rešenje neće biti primenjeno bez saglasnosti Amerike.

40
A- A A+
srbija kosovo zastava zastave pokrivalica Foto: MONDO/Mario Milojević

Izjavom da će SAD prepustiti Beogradu i Prištini da postignu dogovor o KiM, ali da dve strane neće imati neograničenu slobodu u delovanju, Amerika pokazuje da je nezaobilazan činilac u rešavanju kosovskog problema, bez čije saglasnosti neće biti verifikovano bilo kakvo rešenje, smatra predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

''Amerika kao najuticajniji činilac na KiM upozorava i Beograd i Prištinu da će od Vašingtona na kraju zavisiti da li će eventualni dogovor biti primenjiv'', rekao je Drecun za Tanjug.

Oglasila se ambasada SAD o promeni granica

On stav ambasade SAD vidi i kao upozorenje da moguće rešenje kosovskog pitanja ne sme da se poput 'domino efekta' odrazi na druge zemlje u regionu.

''Mislim da se izjavom cilja na BiH koja bi, ili barem njeni delovi, možda pokušala da primeni rešenje koje bi se postiglo sa KiM'', naveo je Drecun.

Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu zapaža da se ambasada oglasila nekoliko dana posle izjave Milorada Dodika o rešenju KiM i statusa Republike Srpske.

On to tumači kao poruku SAD da bi, u slučaju postizanja sporazuma o razgraničenju Srba i Albanaca,Beograd morao da pruži garancije da se isti princip neće primenjivati na BiH, odnosno Republiku Srpsku.

Tači: Nećemo dozvoliti novu RS na Kosovu

''Očigledno je kako su tu izjavu shvatili u Vašingtonu i otuda ovakva reakcija. U tom kontekstu verovatno bi se tražilo od Beograda da pruži garancije da se takav koncept ne može koristiti u BiH'', naveo je Proroković.

Vučić: Ja sam za razgraničenje sa Albancima

Za Drecuna je najvažnije da je Vašington saglasan da trenutno stanje nije dugoročno održivo i da je, kako kaže, jasno da Beograd neće prihvatiti samoproglašenu nezavisnu državu.

Povezano

Sve vesti