"LonelyPlanet" je sastavio listu deset najboljih jela iz čitavog sveta, zbog kojih vredi otputovati u zemlju u kojima ih tradicionalno prave! Na listi ima čak 500 destinacija, i ukusnih specijaliteta koje tamo možete probati.
Mi vam predstavljamo prvih deset!
10. Dim sam, Hong Kong
Ukusni zalogajčići posluženi na malim tanjirima, ili naročitim korpicama za kuvanje na pari. Zapravo su oblik kineskog predjela, mogu da budu knedle, zamotuljci, rolnice, nudle… Nadeveni su govedinom, svinjetinom, račićima ili povrćem.
9. Pica margerita, Napulj
Tradicionalna italijanska pica sa najjednostavnijim nadevom - mocarela, paradajz, maslinovo ulje, so i bosiljak.
8. Bibimbap, Seul
Ovo tradicionalno jelo iz Koreje obuhvata činiju toplog belog pirinča sa dodacima kao što su dinstano povrće, ljuti sos, pasta od fermentisane soje, jaje ili meso. Običaj nalaže da ga obavezno dobro promešate, pre nego što počnete da jedete.
7. Mali slatkovodni jastozi u Kaikuri na Novom Zelandu
Spremaju se na roštilju, prženi ili kao dodatak jelima.
6. Smorebrod u Kopenhagenu
U prevodu znači "hleb i puter", a zapravo je tradicionalni "otvoreni" skandinavski sendvič. Parče gustog, tamnog ražanog hleba maže se puterom, a na njega se dodaje, pa, šta god želite.
5. Som tam u Bangkoku
Na Tajlandu, ovaj specijalitet pravi se od nezrele papaje isečene na tračice, i bogato se začinjava. Važno je da obuhvati pet glavnih ukusa lokalne kuhinje – limetu, so, riblji sos, "vreli" čili i palmin šećer. Papaji, koja se koristi nezrela kako ne bi bila slatka, najčešće se dodaju škampi, račići, šljive, paradajz...
4. Goveđe grudi u Teksasu
Deo koji neki mesari nazivaju goveđim grudima, a neki donjim vratom, Teksašani najpre mariniraju, pa dime, pa peku na roštilju, na slaboj vatri, satima... Nakon ovog "tretmana", topi se u ustima!
3. Suši, Tokio
Pirinač spremljen sa sirćetom, divna riba ili plodovi mora i pored vasabi od kojeg će vam zasuziti oči... Ovako nešto!
2. Kari laksa u Kuala Lumpuru
Laksa je začinjena supa sa rezancima, a u ovoj varijanti sadrži kari pastu, kokosovo mleko, i dodatke kao što su komadi ribe, račići, školjke…
1. Pinčos u San Sebastijanu
Čuli ste za tapas, e pa, pinčos su njihovi "bliski rođaci", razlikuju se samo po tome što su uvek probodeni čačkalicom ili štapićem za ražnjiže, i na taj način pričvršćeni na parče hleba. I samo ime pinčo na španskom znači trn, ili šiljak. Pinčos su meze, raznovrsne grickalice koje se obično služe u barovima ili tavernama, kako biste prezalogajili dok ćaskate uz piće.
Vezenkov zabija nož u leđa Bugarima: Bomba u Eurobasket 2025, MVP Evrolige menja reprezentaciju?
Priveden bivši košarkaš Partizana i reprezentacije: Optužen za nasilje u porodici!
Zašto je Emir Kusturica promenio veru i postao Nemanja? Prozvali ga izdajnikom, a zbog istine su zanemeli svi
Igrao za Zvezdu i rekao najskuplje "ne" u istoriji evro-košarke! Jedan čovek mu se sada smeje zbog 12 miliona
Svetislav Pešić dobio dva strašna pojačanja: Još jača Srbija napada Dansku u Beogradu!