MONDO/Tanjug

Vučić, Tramp i Makron traže rešenje za KiM?

Autor:

Iskorak u rešavanju kosovskog čvora mogao bi da bude napravljen u novembru, kada će predsednik Srbije imati priliku da se u Parizu sretne sa liderima Francuske i SAD, Emanuelom Makronom i Donaldom Trampom, pišu "Večernje novosti."

103
A- A A+

Oni će 11. novembra zajedno prisustvovati velikoj vojnoj paradi u prestonici Francuske povodom 100. godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu.

Vučić će tu priliku iskoristiti da sa nekim od najvećin svetskih lidera razmeni stavove o KiM i pokuša da dobije njihovu podršku za kompromismo rešenje aza Kosovo, navodi list.

Susreti u Parizu mogli bi da budu vrhunac Vučićeve diplomatske ofanzive u vezi sa Kim, jer će samo nekoliko dana ranije o kosmetskom problemu razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji dolazi u Beograd na vojnu paradu koju organizuje Srbija, takođe povodim veka od završetka Velikog rata, navodi list.

Velika vojna parada u Beogradu, dolazi Putin!

Takođe, kako je ranije najavljeno u Beograd u prvoj polovini septembra dolazi visoki zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država, tačnije - jedan od ljudi od najvećeg poverenja predsednika Donalda Trampa.

To će biti prva poseta tog ranga otkako je Donald Tramp u Beloj kući.

Reč je o zvaničniku koji pokriva jedan od ekonomskih resora američke administracije, a njegova poseta tumači se, pre svega, kao znak pojačanog interesovanja za ekonomsku saradnju.

Vučić poručio Srbima: Dolazim u septembru na KiM

Međutim, kako je reč o bliskom saradniku predsednika Trampa, biće to prilika i za razgovor o političkim pitanjima, važnim za Srbiju, posebno za predstavljanje naših predloga za elemente moguće kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Sa samim Trampom predsednik Vučić će se susresti u Njujorku, tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.


Pre puta u Njujork, predsednik će boraviti u Kini, na tzv. "letnjem Davosu" u Tjenđinu, odnosno skupu koji Svetski ekonomski forum organizuje u saradnji sa kineskom državom.

Povezano

Sve vesti