MONDO/Tanjug

Napad na američku ambasadu u Ankari! (FOTO)

Autor:

Na američku ambasadu u Ankari ispaljeno je iz vozila u pokretu nekoliko hitaca oko pet sati po lokalnom vremenu. Uhapšena dva kriminalca.

2
A- A A+

U tom napadu pogođen je prozor kućice za obezbeđenje, preneo je turski Si-En-En.

Turske vlasti privele su dva muškarca u vezi sa pucnjavom.

U saopštenju kabineta guvernera provincije Ankara navodi se da su večeras privedena dva muškarca, životne dobi oko 30 godina, te da je policija zaplenila jedno vozilo i pištolj.

U saopštenju se navodi da su dva muškarca priznala krivično delo, odnosno da su pucala ispred američke Ambasade.

Oba muškarca već imaju kriminalni dosije, navodi se u saopštenju.Kancelarija guvernera Ankare potvrdila je da je ispaljeno šest hitaca iz belog automobila u pokretu ka zgradi ambasade u 5.30 po lokalnom vremenu, kao i da su tri metka pogodila kapiju i prozor ambasade.

U saopštenju Kancelarije navodi se da je u toku istraga i da još nisu identifikovani napadač ili npadači, prenosi AP.

Portparol američke ambasade Dejvid Gejner zahvalio se policiji na brzoj reakciji i dodao da prilikom napada niko nije povređen.

Kako je rekao, ambasada je inače zatvorena do narednog ponedeljka zbog muslimanskog praznika Kurban - bajrama.

Napad se dogodio u okolnostima pogoršanih odnosa Ankare i Vašingtona zbog suđenja američkom svešteniku Endruu Bransonu u Turskoj.

Erdogan: Sve je to zavera!

Endrju Branson je optužen u Turskoj za pomaganje grupi islamskog propovednika Fetulaha Gulena koju Ankara krivi za pokušaj državnog udara jula 2016. godine. Branson (50) živi u Turskoj 23 godine, a uhapšen je u decembru 2016. pod optužbama za "činjenje zločina u korist terorističkih grupa, bez da je bio njihov pripadnik", i za špijunažu.

On te optužbe negira. On je 22. jula prebačen u kućni pritvor, ali mu preti kazna zatvora do 35 godina ako bude osuđen po obe tačke optužnice.

Zbog tenzija na relaciji dve zemlje i turska ekonomija je u problemu.

Turska lira naglo pada, evo i zašto

Povezano

Sve vesti