Jelenić: Dug VSS više ne postoji!

Autor:

Srpski vaterpolo, sa finansijske tačke gledišta, sada može da krene "od nule". Sledeći zadatak - rešavanje problema klubova. Najavljena kandidatura za organizaciju SP 2025.

Jelenić: Dug VSS više ne postoji! Foto: MN Press

Vaterpolo savez Srbije od ponedeljka radi u potpuno novim okolnostima.

Predsednik VSS Viktor Jelenić saopštio je na konferenciji za novinare da milionski dug te organizacije "više ne postoji"!

"Kada sam govorio na Skupštini u aprilu, dug Saveza je iznosio 1,3 miliona evra. Sada smo na nuli. Veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji nam je pomogao da rešimo tešku situaciju", rekao je Jelenić, a prenosi "Waterpolo Serbia".

SAVIĆ: NAVIKLI SMO NA "MINUS 40"

Selektor Srbije Dejan Savić u šali je konstatovao da ne zna kako će reprezentacija funkcionisati sada kada ne mora više da "pliva" u finansijskim problemima. "Da krećemo od nule, to je za nas novina. Ranije bi počinjali na 'minus 40', kao u Sibiru", rekao je Savić, pa u ozbiljnijem tonu dodao: "Imamo neverovatan niz medalja, više nego što ih je imala Jugoslavija. Moram da izrazim zahvalnost predsedniku Vučiću, ministru sporta Udovičiću i čelniku saveza Jeleniću. Uložili su ogroman napor da nam pomognu i to treba da se kaže. Prepoznati smo kao brend i više nismo sport trenutka".

Generalni sekretar Nemanja Marijan dodao je da je VSS do sada stalno radio po strategiji koja je obuhvatala problem dugova, ali da je to sada prošlost.

"Krećemo od nule. Imamo prostor da se posvetimo klubovima i to je za nas ogromna pobeda".

Najviše pažnje zbog teške situacije u prethodnom periodu je privukao VK Partizan, daleko najuspešniji domaći vaterpolo kolektiv. Jelenić je najavio da će crno-belima, ali ne samo njima, biti pružena ruka pomoći.

"Kontinuitet medalja postoji decenijama. Da bi tako bilo i ubuduće, moramo da podignemo klubove, pre svih Partizan i Crvenu zvezdu, koji su najprepoznatljiviji, ali naravno i ostale u Srbiji. Oni su baza stvaranja igrača i uspeha nacionalnih selekcija. Bez Partizana ne bi bilo jugoslovenskog i srpskog vaterpola. Imali su odlične uslove, vrhunske trenere... sada je to palo".

Prvi čovek srpskog vaterpola najavio je razgovore sa lokalnim samoupravama, kako bi klubovi imali više termina za trening i samim tim mogli da omasove naš trofejni sport. Poboljšanje infrastrukture je takođe jedan od prioriteta.

"Na lokalu gotovo svi klubovi imaju besplatne termine. U Beogradu je najteže. Malo je bazena za ovoliki broj klubova. Potrebna je kategorizacija, da se vidi ko stvara vrhunske igrače, ko postiže rezultate, a ko postoji samo rekreativno ili komercijalno. Naša velika želja je i dalje Nacionalni vaterpolo centar. Beogradu nedostaju dva bazena. Sada imamo puno dece, ali nemamo prostora gde mogu da uče. To važi za sve vodene sportove".

Jednu od "poslastica" ove konferencije plasirao je gensek Nemanja Marijan.

"Želimo organizaciju Svetskog prvenstva 2025. godine. To je ogromno takmičenje, u pet olimpijskih sportova. Za sada je projekat na početku, a dokle ćemo stići - videćemo".

Povezano

Sve vesti