Zašto ne treba da pijete vodu uz obrok

Autor:

Ispijanje vode dok jedete podići će nivo šećera u krvi više nego što se smatra zdravim!

Zašto ne treba da pijete vodu uz obrok Foto: Mondo/Goran Sivački

Istraživači su analizira nivo šećera u krvi ljudi koji su jeli krofne sa prelivom, pri čemu je polovina njih uz to pila vodu, a druga polovina nije.

Naučnici iz Južne Amerike su otkrili da oni koji "ispiraju" ukus slatkog ispijanjem vode, imaju viši nivo šećera u krvi. Štaviše, nivo šećera u krvi je kod njih bio viši nego kod onih koji su jednu za drugom pojeli dve krofne, ali nisu pili vodu.

Normalno je da se nivo šećera u krvi podigne nakon jela, ali ako se previše povećava, to može da dovede do gojaznosti ili dijabetesa tipa 2.

Eksperti kažu da voda pomaže telu da apsorbuje glukozu i predlažu da se voda pije pre ili posle hrane kako bi se umanjio efekat šećera.

Iako je ova studija Univerzieta Anton de Kom rađena samo na volonterima koji su jeli krofne, smatra se da su rezultati isti i kada je reč o drugim namirnicama.

Visok nivo šećera u krvi može da predstavlja problem jer telo vremenom postaje intolerantno i gubi sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi, što vodi do dijabetesa. Previše glukoze može da dovede i do toga da telo proizvodi više insulina, što telu poručuje da skladišti šećer kao masti.

Zbog svega toga se preporučuje da vodu ne pijete uz obrok, već pola sata pre obroka - tako se šećer najmanje povećava.

Takođe, ne preporučuje se ni da se voda pije odmah nakon jela, već bi trebalo sačekati barem pola sata.


Povezano

Sve vesti