mondo.rs

Uragan "Lejn" na Havajima (FOTO, VIDEO)

Autor:

Uragan "Lejn" koji je pogodio Havaje izazvao je poplave i odrone zemlje, donoseći obilne padavine i vetar snage od 200 kilometara na sat. Zatvorene ključne saobraćajnice na Velikom ostrvu.

4
A- A A+

 To je prvo takvo nevreme na Havajima u poslednjih 26 godina.

Hitne službe spasile su pet turista iz Kalifornije zarobljenih u poplavljenoj kući na Havajima, koje je zahvatio uragan Lejn, javlja AP.

Jedna od spasenih turista, Suzen Demera, izjavila je za agenciju da je nadomak kuće tekao potočić sa vodopadom, ali da se u roku od 24 časa pretvorio u bujicu zbog obilnih kiša.

"Bilo je to neverovatno iskustvo, jer nismo očekivali uragan tokom našeg odmora", rekla je ona za AP.

Izvor: YouTube/MassLive

Zbog poplava koje je prouzrokovao uragan Lejn na havajskom Velikom ostrvu, zatvorene su tri ključne saobraćajnice, ali i brojni drugi putevi od sekundarnog značaja, saopštili su tamošnji zvaničnici.

To ostrvo pogodila je snažna oluja tokom koje je palo više od 76 centimetara kiše, a koja je u nekim područjima dostigla 89 centimetara za 48 sati, prenosi agencija AP.

Izvor: youtube/CBS Evening News

Škole i prodavnice su i dalje zatvorene, a veliki broj stanovnika se nalazi u skloništima.

Iako je uragan oslabio, situacija je i dalje ozbiljna zbog poplava.

Avio kompanija Junajtid erlajns obustavila je današnje letove ka i sa aerodroma na drugom po veličini havajskom ostrvu Maui.

Zatvoreni su i putevi, a na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se automobili koji pokušavaju da se probiju kroz duboke vode.

Guverner Havaja Dejvid Ajdž pozvao je stanovnike da spreme zalihe vode, hrane i lekova radi predostrožnosti.

Takođe uspostavljeno je nekoliko centara za evakuaciju.

Meteorološka služba saopštila je da su udari vetra dostizali i 200 kilometara na sat.

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanrednu situaciju na Havajima, a Bela kuća da su savezne vlasti u stanju pripravnosti kako bi obezbedili svu moguću podršku i pomoć lokalnim službama za vanredne situacije.

Povezano

Sve vesti