mondo.rs

Česta zabluda o postporođajnoj depresiji

Autor:

Iako se o postporođajnoj depresiji govori više nego ranije, mnogi ipak ne znaju do kada se mogu pojaviti simptomi.

Krisi Tejgen govorila je o postporođajnoj depresiji od koje je patila nakon prvog porođaja, i otkrila neke stvari o postnatalnoj depresiji koje možda nisu toliko poznate.

Uprkos činjenici da mnogi pretpostavljaju da se postporođajna depresija javlja odmah nakon porođaja, Krisi se sa ovim stanjem suočila tek tri meseca nakon što je 2016. godine rodila ćerkicu Lunu.

S obzirom na to da je pre tri meseca na svet donela drugo dete, kaže da ne zna da li će se opet suočiti sa istim stanjem.

"Iskreno, i ja se to pitam. Prošla su tri meseca od porođaja, što je otprilike period kada se prošli put razvila postporođajna depresija".

Iako se o tome sve više govori, Tejgenova smatra da mnoge žene i dalje ne znaju u kom periodu postporođajna depresija može da se javi.

"Mislim da ljudi ne znaju da je ponekad potrebno više vremena da se javi postporođajna depresija. Jednostavno, ne znaš kad će se desiti".

Tejgenova je objasnila da je zbog svog prethodnog iskustva ovog puta spremnija, ukoliko se bude suočila sa istim.

"Ne znam kakva će biti sledeća nedelja. Koncentrišem se na dan po dan", kaže ona. "Osećam da sada barem, ako bih opet prolazila kroz isto, bila bih spremnija za to, odmah bih prepoznala stanje, umesto da se dugo vremena pitam zašto sam se tako osećala".

Babica Kejti Pini objašnjava da je majkama ponekad teško da shvate da prolaze kroz postporođajnu depresiju.

"Postnatalna depresija može da se javi bilo kada u prvoj godini nakon porođaja. Može da se javi u prvoj nedelji posle porođaja ili nekoliko meseci kasnije", kaže Pinijeva.

Ona ističe da postporođajna depresija nije uvek očigledna i da mnoge majke simptome pripisuju umoru, prilagođavanju roditeljstvu i slično.

Simptomi postporođajne depresije mogu da potraju nekoliko nedelja ili meseci nakon porođaja, a uključuju osećaj tuge, nedostatak energije, pad koncentracije i smanjen apetit.

"Veoma je važno da bilo koji roditelj koji primećuje promene u svom raspoloženju, potraži podršku i razgovara sa nekim – bilo sa svojim lekarom, babicom... ", savetuje Pinijeva.

Prema podacima britanskog Nacionalnog instituta za mentalno zdarvlje, postnatalna depresija se najčešće javlja između prve nedelje i prvog meseca nakon porođaja, ali ne mora uvek da bude tako – može se javiti i kasnije u prvoj godini posle rođenja deteta.

Povezano

Sve vesti