• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinesko ulaganje povećalo bi izvoz guma za trećinu

Izvor MONDO/Tanjug

Svaki stoti prenumatik u svetu proizveden je u Srbiji

 Kinezi grade fabriku preumatika Zrenjanin povećanje izvoza 30 odsto Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Gotovo celokupna proizvodnja pneumatika u Srbiji, odnosno 98 odsto, namenjena je za strana tržišta, a u Privrednoj komori Srbije procenjuju da bi se izvoz guma povećao za trećinu, ako se realizuje kineska investicija u Zrenjaninu.

Pre nekoliko dana kineski proizvođač guma "Šangdong Linglong" najavio da će u Zrenjaninu izgraditi fabriku vrednu 994 miliona dolara. Srbija je "u trci" za ovu investiciju uspela da pobedi Slovačku, Češku i Poljsku.

"Posao veka s Kinezima!"

"Nova kineska investicija će, ako se ostvari njihov plan da proizvode 13,5 miliona pneumatika godišnje, povećati proizvodnju za još jednu trećinu, što predstavlja veliki značaj za Srbiju", rekao je za Tanjug sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju metala Dragan Stevanović.

Trenutno se u Srbiji proizvodi 0,9 odsto ukupne svetske proizvodnje pneumatika što je, kaže Stevanović, impozantan podatak i navodi da je u našoj zemlji u 2017. godini suficit u gumarskoj industriji, i pored uvoza sirovina, iznosio više od 450 miliona dolara.

U Srbiji pneumatike proizvode "Tigar Tyres", "Cooper tire&rubber company Serbia", "Mitas" i Trajal korporacija, a Stevanović kaže da je PKS inicirala potpisivanje bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama u kojima postoji veliko interesovanje za gume iz naše zemlje, kako bi se smanjile carine i izvoz iz Srbije učinio konkurentnijim.

Reč je o zemljama na severu Afrike, Argentini, Brazilu, Meksiku...

"Pokrenuli smo inicijativu kod ministarstava privrede i spoljnih poslova da se potpišu blateralni sporazumi", navodi Stevanović.

Procene su da će tražnja za pneumaticima u svetu rasti po stopi od 4,1 odsto godišnje do tri milijarde komada u 2019. godini, a u tom periodu se očekuje rast prihoda od prodaje po stopi od sedam odsto, odnosno do 258 milijardi dolara godišnje.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubriciMONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bora

Svako ulaganje i investicija je znacajno a posebno ovakvo. Sve pohvale za vladu i predsednika.

Slavka

Mnogo dobrog Srbiji ce doneti ta fabrika, i sto se tice izvoza i radnih mesta.

Pravda

@Slavka ajde malo i u vrsac

special image