MONDO/Agencije

Hrvati prave nove elitne jedinice

"Paklena škola" za "novu borbenu elitu" - oni koji prođu 66 dana najteže obuke postaju vrhunske vođe koje se mogu porediti samo sa čuvenim američkim "rendžerima", piše hrvatski "Globus".

36
A- A A+

   "Globus" to piše opisujući inicijativu ministra odbrane Hrvatske Damira Krstičevića za novi sistem obuke borbenih vođa i stvaranja jezgra elitnih jedinica.

Cilj je kontinuirani razvoj i jačanje sposobnosti oficira i podoficira i stvaranje visoko motivisanih, uvežbanih i kompetentnih instruktora i vođa, piše list.

Nova obuka će se sprovoditi u Centru za razvoj vođa, a plan je da prva generacija polaznika počne obuku u drugoj polovini iduće godine, a koristiće se iskustvima iz rata 90-ih.

Hrvatska vojska će tako imati mehanizam razvoja nekih od najboljih borbenih vođa u NATO, obukom koja će ih osposobiti za izuzetno širok spektar zadataka.

Oni će biti hrvatski “rendžeri”, a elitna obuka omogućiće od polaznika stvaranje jezgra elitnih jedinica kakve nam nedostaju, poput mornaričko-desantne pešadije i vazdušno-desantne pešadije, koje, nažalost, još nije planirano, a preko je potrebno, piše "Globus".

Hrvatska kao NATO šerif u regionu?


U novom Centru obuka će trajati 12 nedelja, dvostruko duže od one iz devedesetih.

Prava obuka počinje u drugoj fazi koja ce trajati 66 dana, a sprovodiće se na kopnu, u moru i vazduhu.

Ukupni broj kandidata za obuku trenutno je oko 400.

Najverovatnija lokacija za Centar biće u Udbini, u kasarni “Josip Jović”, dok će uz nju biti korištene i pojedine lokacije u Lošinju i u Splitu.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti