Nova pretnja: Super-piton stiže iz močvara Floride

Autor:

Genetička studija divljeg sveta Floride utvrdila je da se pojavio hibridni piton koji bi mogao da postane velika opasnost u južnoj američkoj državi.

19
A- A A+
Kuća mora, Haus des Meeres, piton, zmija, zmije, životinje, divlje životinje Foto: MONDO/Predrag Vujić

Istraživanjem u nacionalnom parku Everglejds je potvrđeno da postoji nova vrsta zmije koja je mešavina dve azijske vrste, čime je stvoren još opasniji predator.

To je veoma loša vest za nadležne za divlje životinje Floride, koji se ionako neuspešno bore sa najezdom pitona, procenjuje se čak 150.000 od 1980. godine, koji su izbačeni iz kuća nakon što su "izgustirani" kao domaći ljubimci.

500 nepoželjnih "stranaca"

Komisija za divlji svet Foride (The Florida Fish and Wildlife Commission, FWC) je zabeležila više od 500 invazivnih stranih vrsta životinja u državi, uključujući i "tegu guštera" iz Južne Amerike koji jedu glodare, preko kubanske "žabe s drveta", do "zelene iguane" koja redom brsti domaće biljke.

Pored pitona tu su i raznorazni gušteri, otrovne žabe... koji sada uništavaju floru i faunu Everglejdsa.

A sada se pojavila i nova zmija - genetička mešavina koja bi mogla da se veoma brzo i veoma uspešno prilagodi suptropskim uslovima i raširi se brže i više nego ijedna vrsta pre na površini pre više od 600 hiljada hektara, piše britanski "Gardijan".

Otkriće je napravljeno tokom studije o ne-domaćim vrstama, u kojem su naučnici Američkog geološkog instituta (US Geological Survey) aalizirali 400 zmija uhvaćenih u Everglejdsu od 2001. do 2011. godine.

Istraživači su mislili da će otkriti samo "našminkanu", malo prilagođeniju verziju "burmanskog pitona", zmije davilice čija je populacija toliko "eksplodirala" da je zamenila aligatora na čelu liste najvećih predatora tog terena.

U krevetu je "ušuškao" piton!

Umesto moga, iznenadila ih je nova "porodična grana na drvetu evolucije" - "indijski kameni piton" sa porodicom od 13 sličnih zmija.

Radi se o vrsti pitona koja je manja, brža i agresivnija od velikog rođaka, a osvaja i više i suvlje predele nego "burmanski piton".

Izvor: Youtube/Brave Wilderness

"Kada imate dve vrste koje se zbliže one u kombinaciju unesu setove karakteristika za preživljavanje i dobijete jednu jedinstvenu sa mogućnošću preživljavanja u različitim sredinama. Dobijete najbolje od obe vrste, i one se mnogo lakše prilagođavaju novoj sredini", kaže Margaret Hanter, istraživač USGS i vodeći autor izveštaja.

Naučnici ističu da genetički markeri ukazuju da je "mešavina" nastala pre nego što su se nove zmije "naselile" na Floridi, ali da su se ovde našle "kao kod kuće". A jedna ženka pitona položi i 100 jaja odjednom.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti