Studija je pokazala da konzumiranje određenog povrća smanjuje zapaljenje u crevima i snižava rizik od raka debelog creva.
Povrce poput kelja, kupusa i brokolija sprecavaju razvoj raka debelog creva, pokazala je nova studija.
Istraživanje koje je sproveo Institut Frensis Krik u Londonu je pokazao da odredene hemikalije koje sadrži ovo povrce smanjuju zapaljenje creva i debelog creva, time štiteci od raka creva.
Ova studija je istraživala prednosti konzumiranja namirnica koje su bogate indol-3-karbinolom (I3C). Ova supstanca se proizvodi u telu nakon unošenja namirnica iz brassica porodice, kao što su brokoli, karfiol, prokelj, kupus i kelj.
Istražujuci, naucnici su otkrili da prisustvo I3C sprecava zapaljenje creva i razvoj kancera aktivirajuci protein koji se zove aril hidrokarbon receptor (AHR).
Prvi efekat koji su primetili je da sprecava zapaljenje u crevima, tako što AHR šalje signal imunim celijama i epitelnim celijama. Kao posledica toga dolazi i manji rizik od razvoja kancera debelog creva.
Izvodeci eksperiment na laboratorijskim pacovima, utvrdili su i da je kod pacova kod kojih je vec bio razvijen kancer, prebacivanje na režim ishrane koji sadrži I3C tumor znatno smanjen i da je benigniji.
Rezultati tog eksperimenta doveli su do zakljucka da konzumiranje odredenih namirnica ima važnu ulogu u prevenciji nekih oblika raka.
Dr Džita Stokinger kaže da na razvoj bolesti uticaj imaju i drugi faktori poput genetike, ali da je svakako zdrava ishrana jedan od efikasnih nacina prevencije.
"Ova otkrica su razlog za optimizam. Ne možemo da promenimo genetske faktore koji povecavaju rizik od raka, ali možemo da umanjimo rizik konzumiranjem ovog povrca", insistira dr Stokinger.