Razlog više da jedete povrće

Autor:

Studija je pokazala da konzumiranje određenog povrća smanjuje zapaljenje u crevima i snižava rizik od raka debelog creva.

Razlog više da jedete povrće Foto: Mondo/Zora Ćirković

Povrće poput kelja, kupusa i brokolija sprečavaju razvoj raka debelog creva, pokazala je nova studija.

Istraživanje koje je sproveo Institut Frensis Krik u Londonu je pokazao da određene hemikalije koje sadrži ovo povrće smanjuju zapaljenje creva i debelog creva, time štiteći od raka creva.

Ova studija je istraživala prednosti konzumiranja namirnica koje su bogate indol-3-karbinolom (I3C). Ova supstanca se proizvodi u telu nakon unošenja namirnića iz brassica porodice, kao što su brokoli, karfiol, prokelj, kupus i kelj.

Istražujući, naučnici su otkrili da prisustvo I3C sprečava zapaljenje creva i razvoj kancera aktivirajući protein koji se zove aril hidrokarbon receptor (AHR).

Prvi efekat koji su primetili je da sprečava zapaljenje u crevima, tako što AHR šalje signal imunim ćelijama i epitelnim ćelijama. Kao posledica toga dolazi i manji rizik od razvoja kancera debelog creva.

Izvodeći eksperiment na laboratorijskim pacovima, utvrdili su i da je kod pacova kod kojih je već bio razvijen kancer, prebacivanje na režim ishrane koji sadrži I3C tumor znatno smanjen i da je benigniji.

Rezultati tog eksperimenta doveli su do zaključka da konzumiranje određenih namirnica ima važnu ulogu u prevenciji nekih oblika raka.

Dr Džita Stokinger kaže da na razvoj bolesti uticaj imaju i drugi faktori poput genetike, ali da je svakako zdrava ishrana jedan od efikasnih načina prevencije.

"Ova otkrića su razlog za optimizam. Ne možemo da promenimo genetske faktore koji povećavaju rizik od raka, ali možemo da umanjimo rizik konzumiranjem ovog povrća", insistira dr Stokinger.

Povezano

Sve vesti