• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLATA: Na Vračaru 2,5 puta veća nego kod Vranja

Izvor MONDO/Agencije

Plate u Srbiji su male ali je zato razlika među njima, po opštinama, ogromna. Tako je na beogradskoj opštini Vračar, gde su sedišta srpskih velikih firmi, prosek gotovo tri puta veći nego u Vranjskoj banji.

 Prosečna zarada po opštinama - jun 2018 Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Ilustracija
Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada u Srbiji u junu iznosila je 49.226 dinara, s tim što su najveća primanja od 78.116 dinara imali stanovnici beogradske opštine Vračar, a najmanja stanovnici Vranjske banje - 30.546 dinara.

Izvor: Ilustracija MONDO

Dok drugima raste, u osam opština pao prosek

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečne zarade u prvoj polovini ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, bile su manje u osam opština (Lazarevcu, Lajkovcu, Kostolcu, Despotovcu, Žagubici, Sokobanji, Vrnjačkoj Banji i Svrljigu), a veće u svim ostalim gradovima i opštinama u Srbiji.

 Razlika između prosečnih zarada u opštini Vračar i u Vranjskoj Banji iznosila je 47.570 dinara.

Među tri opštine sa najvećim prosečnim platama u Srbiji su i Novi Beograd sa junskim prosekom od 74.617 dinara i beogradski Stari grad sa 73.486 dinara.

Zvanična statistika takođe pokazuje da prosečne zarade veće od 60.000 dinara imale u junu još četiri beogradske opštine - Savski venac ( 66.531), Voždovac (62.582) i Zvezdara (62.223) i Lazarevac (61.263).

Prosečne zarade žitelja svih ostalih gradovi u Srbiju bil su manje od 60.000 dinara.

Pored Vranjske banje, na dnu lestvice primanja nalazi se i Svrljig sa zaradom od 31.598 dinara i Gadžin Han sa prosekom od 33.750 dinara.

Statistički plata 417€, a većina dobije...

Prosečne neto zarade u Nišu u junu iznosile su 46.835 dinara, u Kragujevcu 47.652 dinara, u Novom Sadu 53.302 dinara, a prosek grada Beograda bio je 60.149 dinara.

Prosečna neto zarada za jun ove godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, veća za 5,8 odsto nominalno, a za 3,4 realno.

"RANG" ZAVISI I OD DELATNOSTI

Koliki če biti opštinski prosek zavisi, pre svega, da li u njoj radi neka firma iz platežnih delatnosti, ili državna služba. Recimo, tamo gde ima duvandžija kao u Nišu i Vranju, oni "vade" prosek jer su junu duvandžije "prešišale" pilote po visini prosečne neto zarade - primili su 134.641 dinara.

To je gotovo tri prosečne neto zarade zaposlenih u Srbiji. Ako pak opština ima (su)više kafana i restorana prosek pada, jer prosečna zarada u radnika u pripremanju i posluživanju hrane i pića je 28.692 dinara.

Komentari 28

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mikan

Beograd je buducnost Srbije.

Dragoilo

Realno mi smo ga u jugoistocnoj Srbiji ugasili.Potrosacka korpa po clanu porodice je slicni kao u Bgd.Svi koji drugacije pricaju lupaju totalne glupisti,neka sve pogledaju koliko sta kosta ovde ,a koliko u Bgd sto jedu,piju,oblace i td.A za 85% radnika ovde realna plata je od 200 do 300 e. I procenat zaposlenosti u porodici je jedan clan u 60% slucajeva.pa procenite onda kako nam je

Braške

Boranija svuda radi za sitne pare, direktori i menadzeri prave lazni prosek, tako da je ovo besmisleno

special image