• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RTB: Otvorene ponude, Kinezi i Rusi ostali u trci

Izvor MONDO/Tanjug

Tenderska komisija je danas otvorila ponude dve kompanije koje ispunjavaju uslove za dobijanje strateškog partnerstva u RTB Bor. To su kineska Ziđin i ruska U gold, dok je kanadska Dajmond filds otpala ranije.

 Tender RTB Bor - Dve kompanije ispunile uslove Izvor: MONDO / Aleksandra Petrovski
Izvor: MONDO / Aleksandra Petrovski

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, očekuje da će, nakon procene ponuda i ozbiljnih pregovora, ugovor biti potpisan u septembru i da bi strateški partner operativno upravljanje RTB-om mogao da preuzme od početka 2019.

Samo za velike igrače

Preduslov za razmatranje ponuda je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara. Pravo na podnošenje prijave su imale kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Antić je objasnio da se sada ulazi u analizu tehničkih i finansijskih elemenata ponude i poslovnog plana, kao i da se do kraja godine očekuje zatvaranje tendera ("klouzing") i uplata najmanje 100 miliona dolara.

Tenderska komisija je danas donela odluku da ponuda kanadske kompanije Dajmond filds ne ispunjava uslove za učešće na tenderu. Kanađani su dali ponudu koja "u određenim elementima nije imala obavezujući karakter i nije bila praćena obaveznom bankarskom garancijom od milion dolara za ozbiljnost ponude".

Na tenderu za izbor strateškog partnera za RTB Bor 20. avgusta je istekao rok zainteresovanim kompanijama za ponude.Sedam kompanija je otkupilo tendersku dokumentaciju - tri ruske kompanije, jedna kineska, jedna turska, makedonski rudnik i domaći privrednik Milan Popović, koji se godinama bavi bakrom.

Interesovanje za RTB je pre tendera pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum, koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile dubinsku proveru poslovanja ("dju dilidžens").

Tri ponude za Bor: Konačno ćemo se rešiti RTB-a?

Tenderom nije definisan vlasnički udeo koji je na prodaju već će se država opredeliti za partnera koji bude tražio najmanji udeo za obavezno ulaganje od 350 miliona dolara.

"Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta. U zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu", kazala je ranije premijerka Ana Brnabić.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

miro

nije vazno dali su juani ili jeni-vazno je da istok srbije vise nece postojati kao deo ove drzave-ma i blje je tako -najzad i definitivno da vidimo na cemu smo-mozda ce neko drugi da nam procita barem vremensku prognozu

TRex

"U Gold" je kiparska firma, a ne ruska, koja je samo u ruskom vlasništvu. Kako je ta furma uopšte ispunila uslove tendera?! Kineska firma je direktan veliki proizvođač i ona je najbolje rešenje za RTB Bor.

Kole

Sramota... Rudnik koji vredi ko zna koliko milijardi evra prodati za 100 miliona dolara...

special image