MONDO/Srna

Budvani ni ne znaju da imaju Spomenik kralju Petru

Autor:

Opština Budva raspisala je tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će u gradskom parku restaurisati spomenik posvećen srpskom kralju Petru Prvom Karađorđeviću, za koga i mnogo Budvani ne znaju da postoji.

1
A- A A+
kralj petar I, uniforma, uniforma kralja petra I Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Ilustracija

Spomenik je sada praktično nevidljiv u okviru improvizovane fontane, a malo ko od posetilaca, pa i mlađih meštana, uopšte i zna za ovo spomen-obeležje.

U javnom pozivu navodi se da je opština namenila 5.000 evra za sanaciju, a predviđeno je čišćenje spomenika, manji konzervatorski radovi, uređenje okolnog terena, kao i postavljanje informativne table.

Rok za završetak radova je 10 dana od zaključenja ugovora.

Budvanska vlast ove aktivnosti sprovodi uoči obeležavanja 100 godina od oslobođenja grada - 8. novembra.

Beograd da se oduži kralju Petru I i Aleksandru I

Od vremena vraćanja samostalnosti, sredinom 2000-tih, u Crnoj Gori se forsira "crnogorstvo" i oslobađanje u Prvom svetskom ratu koje je izvela srpska vojska a posle koga je Crna Gora ujedinjena sa Srbijom u Jugoslaviju, smatra svojevrsnom okupacijom.

Kralj Petar I Karađorđević, ujedinitelj srpskog naroda, bio je Karađorđev unuk. Borio se u francuskoj vojsci u francusko-pruskom ratu. Učestvovao je kao dobrovoljac pod pseudonimom Petar Mrkonjić u ustanku u BiH protiv Osmanskog carstva.

Oženio se 1883. godine crnogorskom princezom Zorkom, kćerkom knjaza Nikole. Sa njom je imao petoro dece, uključujući i naslednika Aleksandra. Nakon smrti oca 1885. godine, Petar je postao glava dinastije Karađorđević.

Među brojnim priznanjima, kralj Petar I je bio nosilac i najvećeg ruskog odlikovanja - Velike lente Svetog Andreja sa mačevima, ordenom koji je pre njega nosio samo car Aleksandar Prvi, pobednik nad Napoleonom.

Umro je 16. avgusta 1921. godine u Beogradu. Sahranjen je u svojoj zadužbini na Oplencu.

Povezano

Sve vesti