mondo.rs

Najbolji Lego projekat ikad (FOTO VIDEO)

Autor:

Više od milion Lego delova je upotrebljeno da bi se dobio pravi "bugati širon" koji može da se stvarno vozi

Lego serija Technic namenjena je nastarijim ljubiteljima čuvenih kockica, jer zadire u poznavanje tehnike i inženjerstva. Modeli stvoreni delovima iz te serije stvarno rade. Pored velikog broja izmišljenih mašina, sve je više setova koji predstavljaju prave stvari, konkretno automobile.

Već smo pisali o "poršeu 911 GT3" i "bugatiju širon" iz serije Technic koji se sastoje iz više hiljada delova. Oni su napravljeni u razmeri 1:8 – i prilično su impresivni.

A šta kažete na model realne veličine, koji ne samo što je sastavljen od više od 1.000.000 Lego delova, već može i da se stvarno vozi.

Lego je upravo tako nešto napravio. Iskopiran je, kao što se može videti, supersportski "bugati širon".

Za pokretanje ovog neverovatnog modela iskorišćeno je više od 2.300 Lego motora. Ukupna težina "lego širona" je 1,5 tona, razvija 5,3 konjske snage, obrtni moment od 92 Nm i – može da se stvarno vozi!

Pored toga, automobil ima pokretni zadnji spojler i pravi brzinomer, koji su napravljeni od Lego elemenata.

I sve ovo je sastavljeno bez ikakvog lepljenja, već samo običnim spajanjem "kockica".

Jedino što je pozajmljeno od pravog automobila su točkovi i pločica sa amblemom Bugatija.

Kako doliči, specijalni sportski model je proban na pravoj testnoj stazi. Izabrana je Folksvagenova "Era Lesin", na kojoj je pravi "širon" već postizao rekordna vremena, poput onog u ubrzanju i usporenju – 0-400-0.

Endi Volas, bivši trkački vozač koji je pobeđivao na 24 časa Le Mana i Dejtoni, seo je za volan ovog pravog čuda i postigao brzinu od – dvadeset kilometara na sat.

Pogledajte:

Izvor: YouTube/Lego

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.