Vozač "kantrimena" zasad ostaje u zatvoru

Autor:

Marko Milićev, vozač koji je usmrtio čoveka na beogradskom Brankovom mostu pa pobegao u Kinu, u čuvenom slučaju "Kantrimen", zasad ostaje u zatvoru, odlučio je danas Treći osnovni sud u Beogradu.

3
A- A A+
milićev Foto: MUP Srbije/MONDO

Sud je, kako je preneo "Blic", zatražio od uprave zatvora Zabela dopunu o proceni njegovog vladanja i resocijalizacije u zatvoru. Sud mu je zimus već odbio jednu molbu za uslovni otpust, a novu molbu je podneo 12. juna.

Sledeće ročište zakazano je za 20. septembar.

Uslovi otpusta

Prilikom odlučivanja o uslovnom otpustu, sud može osuđenom da naloži dužnost ispunjenja nekih obaveza predviđenih zakonom. Ako se nakon izlaska iz zatvora na uslovni otpust, osuđeni ne pridržava zadatih obaveza ili počini novo krivično delo uslovni otpust može da bude opozvan, a on vraćen u zatvor. U suprotnom, smatra se da je osuđeni izdržao kaznu, navedeno je u zakonu.

Milićev je osuđen na četiri i po godine zatvora jer je u julu 2014. godine vozilom "mini kantrimen" usmrtio Luku Jovanovića (21) na beogradskom Brankovom mostu, a potom pobegao sa lica mesta i iz države.

Milićev je ispunio jedan od zakonskih uslova za puštanje na prevremenu slobodu, odnosno izdržao je dve trećine zatvorske kazne, a ostale uslove ceniće sud na osnovu mišljenja zatvora u kome izvršava kaznu.

Pored uslova od izdržane dve trećine kazne, Krivični zakonik Srbije propisuje da na uslovni otpust sud može da pusti osuđenog "ako se u toku izdržavanja kazne tako popravio da se može sa osnovom očekivati da će se na slobodi dobro vladati, a naročito da do isteka vremena za koje je izrečena kazna neće učiniti novo krivično delo".

Pri oceni da li će se osuđeni uslovno otpustiti, sud uzima u obzir mišljenje zatvora o osuđenikovom vladanju za vreme izdržavanja kazne, da li uredno izvršava radne obaveze, kao i druge okolnosti koje ukazuju da osuđeni dok traje uslovni otpust neće izvršiti novo krivično delo.

Lukin tata: Znam da ga Milićev nije zgazio

Zakon je propisao da se ne može uslovno otpustiti osuđeni koji je tokom izdržavanja kazne dva puta kažnjavan "za teže disciplinske prestupe" i kome su oduzete dodeljene pogodnosti.

Povezano

Sve vesti