Još jedna legenda dobila električni pogon

Autor:

"Vespa elektrika" ima maksimalni obrtni moment od čak 200 Nm

Za razliku od "jaguara e-type" čija je električna verzija tek najavljena, jedan drugi legendarni model će početi sa proizvodnjom svoje električne verzije već sledećeg meseca. Reč je o najčuvenijem skuteru, čuvenoj "pjađo vespi".

"Vespa elektrika", kako joj je zvanično ime, imaće performanse na nivou modela od standardnih od 50 "kubika". Pokretaće je elektromotor, koji će struju dobijati od litijum-jonskog paketa baterija. Jednim punjenjem, koje traje 4 sata, moći će da se pređe oko 100 kilometara.

Kako navodi Pjađo, baterija ima životni vek od 1.000 ciklusa punjenja, odnosno između 50.000 i 70.000 kilometara, odnosno oko 10 godina standardne gradske vožnje.

Maksimalna snaga motora u Power modu iznosi 5,4 konjskih snaga, ali je tu i impresivni (za gradske skutere) obrtni moment od čak 200 Nm.

Pored Power, tu je i Eco režim vožnje, čija je namena da produži autonomiju. Tada se maksimalna brzina elektronski ograničava na 30 km/h, a i ubrzanje je daleko blaže.

Cena za sada nije poznata, ali će svakako biti daleko viša od klasične "vespe".

Izvor: YouTube/Vespa Official

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti