• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šetnja po Mesecu 2026. godine?

Izvor MONDO/Agencije

Američka svemirska agencija NASA priprema nove misije na Mesec, koje uključuju novu raketu za modul s ljudskom posadom, kao i tri faze u novom osvajanju ovog Zemljinog satelita.

 Mesec - komercijalne šetnje po Mesecu 2026? Izvor: MONDO/Predrag Vujić

NASA najavljuje pocetak priprema za novu misiju u okviru koje ce astronauti prvo posetiti novu bazu smeštenu u orbiti Meseca.

Prema proceni NASA, potrebno je dostici nekoliko tehnoloških ciljeva pre nego što ljudska noga kroci na prašnjavu površinu Meseca.

Prvi korak ukljucuje izgradnju i usavršavanje letelica kojima ce se putovati prema Mesecu.

NASA želi da dovrši projekat specijalne super velike rakete "spejs lanc sistem", potrebne za transport vecih modula poput onog za posadu.

Ta letelica omogucice tri misije. Prva ukljucuje lansiranje letelice bez posade koja ce obici Mesec i vratiti se na Zemlju, a naziv joj je "EM-1".

Pronaden led na Mesecu! (VIDEO)

Druga misija "EM-2" povešce na put ljudsku posadu, dok bi tek treca omogucila let do svemirske stanice "Gejtvej", smeštene u orbiti Meseca.

Ta stanica služice kao odredište za sve naucne i komercijalne misije na Mesec, zahvaljujuci univerzalnom sistemu za usidrenje, kao i nizu tehnoloških rešenja koja ce olakšati analizu uzoraka sa površine Meseca, navode naucni portali.

NASA upozorava da se pre slanja ljudske posade moraju razviti tehnologije "koje mogu, ali i ne moraju, proraditi iz prve".

Upravo zbog toga rok od deset godina smatraju veoma optimisticnim.

NASA planira i gradnju letelice kojom ce posadu moci bez poteškoca i spustiti i podici sa Meseceve površine. Ova tehnologija ima vrlo veliku važnost s obzirom na to da je kljucna za preživljavanje posade.

NASA planira i kampanju sletanja na Mesec kada ce kontaktirati privatne kompanije s kojima ce izgraditi male robotske sisteme za istraživanje Meseca, pa ih tek nakon toga zameniti ili unaprediti ljudskim.

Strucnjaci tvrde da misije koje ukljucuju ljudsku posadu nece krenuti ka Mesecu pre 2026. godine.

Tagovi

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Неки

Рецимо да је Земља равна. Али ће многи питати зашто је сенка у коју улази Месец (месечеве мене)таква каква јесте? Рецимо, зато што је равна Земља кружног облика и Месец када пролази иза ње упада у сенку од тог кружног облика. Али, ако је Земља равна, зашто имамо смене дана и ноћи, пошто би требало да буде на целој Земљи дан или на цијелој Земљи ноћ? Зато што је Сунце мање од Земље и не може да обасја целу површину. Добро, направите једноставан експеримент. Узмите малу сијаличицу, упалите је и уперите у неки много већи објекат, рецимо кошаркашку лопту, или плочу од неког материјала метар са метар, на растојању од неколико метара. Обасја ли га целог или не? Површину окренуту према извору светлости обасја целу, а друга површина остаје у сенци. Ако то применимо на случај равне Земље требало би да дан буде у исто време и у Србији и на Новом Зеланду рецимо. Што није случај. Одговор на то? Манипулација са часовником и мерењем времена. Треба да на целој Земљи буде иста временска зона... Поента приче, много је ту теоретисања и компликовања да би се доказало нешто што се противи здравом разуму. Коначан одговор притераних уза зид равноземљаша? Ми ионако живимо у Матриксу.

Pako

@Неки Druze, pa ti ne znas sta pricas. Ako vec veruje u teroiju o ravnoj zemlji, onda bi morao malo bolje te "cinjenice" da slozis. Po toj teoriji, ne mogu da postoje meseceve mene. Ako je Zemlja ravna, a Sunce i Mesec se nalaze iznad Zemlje, onda da bi objasnio pojavu dana i noci na ravnoj Zemlji, Mesec i Sunce moraju da se krecu istim brzinama i na uvek jednakoj udaljenosti. To bi objasnilo, kao sto rekoh, pojavu dana i noci na ravnoj Zemlji. Ali tako ne postoje meseceve mene nego bi Mesec uvek video u jednoj meni da tako kazem. A ako pokusavas da objasnis meseceve mene koje inace se uvek pojavljuju u istom trenutku, odn. periodicno (sto lako mozes da pratis na nebu svake noci) onda Sunce i Mesec ne mogu da se krecu istim brzinama i na jednakoj udaljenosti u bilo kom datom trenutku sto znaci da bi mesec se video i tokom dana i tokom noci (sto nije slucaj jer uvek mozes da pogledas u nebo). Drugo, meseceve mene nastaju jer je Sunce kao izvor svetlosti staticno, a Mesec se krece i da bi nastala meseceva mena, Mesec mora da prolazi izmedju Sunca i Zemlje i da udje u Zemljinu senku. Na ravnoj zemlji to nije moguce. Uostalom, lako mozes nekog iz Novog Zelanda ili iz Kanade pitati koje doba dana je tamo, dan ili noc? To je bar lako. Onda kako bi objasnio gravitaciju? Gravitacija je svuda na Zemlji ista sto odgovara sfericnom modelu. Ako bi Zemlja bila ravna, onda gravitacija bi bila najjaca u sredistu te ploce, a najslabija na ivicama. Sto nije slucaj jer je sila gravitacije uvek na bilo kojoj tacki na Zemlji na istoj nadmorskoj visini. I na kraju tvoja poslednja recenica je ista ona koju daju oni sto veruju u Boga kada ne mogu neku pojavu da objasne preko bozijeg delovanja, a to je cudni su putevi gospodnji. Ta recenica kao i ta tvoja da zivimo u matriksu je poslednji korak na koji se odlucuje onaj koji ne moze da da racionalno, logicno, naucno utemeljeno objasnjenje za svoju tvrdnju pa onda pribegava takvim apstraktnim objasnjenjima poput ova dva sto sam naveo i na taj nacin smatra da je "pobedio" u raspravi. Ustvari, samo nemas dovoljno argumenata kojim bi potvrdio svoju tvrdnju. A ne mozes da ih imas jer ti argumente pravis da bi opravdao rezultat., odn. izmisljas ih i prilagodjavas i iskrivljujes ih da bi ih prilagodio svom (unapred pogresnom) verovanju.

Neko Iz Mase

Zemlja je ravna, druge planete ne postoje kao sfere kakvim ih vi zamišljate, one su tako predstavljene kao i zemlja, a mesec izgleda kao disk, zato mu se i vidi jedna strana. Takodje ima dosta klipova gde u toku pomračenja možete videti i sunce i mesec u isto vreme na nebu, pa šta onda pravi senku? Takodje ako pošaljete balon gore videćete ravnu zemlju, znam ja da ima brdo klipova na YT gde vidiš zakrivljenje ali to je zbog fish eye lensa.

special image