mondo.me

Tuže Opštinu što obnavlja spomenik kralju Petru!

Autor:

Crnogorski pokret danas će podneti krivičnu prijavu protiv Opštine Budva zbog obnavljanja spomen-obeležja kralju Petru Prvom Karađorđeviću!

Tuže Opštinu što obnavlja spomenik kralju Petru! Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Iz pomenute organizacije ocenili su da ovaj čin predstavlja pozivanje na nasilje i mržnju prema Crnogorcima i slavljenje "okupacione vojske i kralja koji ih oličava".

Opština Budva je, kako su objavile Vijesti, raspisala u sredu tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će u gradskom parku restaurirati spomenik posvećen srpskom kralju Petru Prvom Karađorđeviću. U javnom pozivu piše da je opština Budva za sanaciju opredelila 5.000 evra, piše Pobjeda.

Budvani ni ne znaju da imaju Spomenik kralju Petru

Prema saznanjima podgoričkog dnevnika, ta spomen ploča ne nalazi se na listi kulturnih dobara.

"Spomen obeležje nalazi se kod fontane, van gradskih bedema. Sanacioni radovi obuhvataju čišćenje i konzervaciju spomen- beležja, uređenje okolnog prostora i postavljanje informativne table. Vrednost radova je 5.000 ecra. Ista vlast je pre nekog vremena očistila i sanirala spomen-obeležje ulasku srpskih okupacionih trupa u Budvu 1918. godine, koje se nalazi iznad Veljih vrata Staroga grada, koje je postavljeno 1931. godine. Na tabli piše: Na uspomenu dolaska hrabre pobedonosne srpske vojske koja posle junačkih pobeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. godine", podsećaju iz Crnogorskog pokreta.

Oni navode da je Zakonom o spomen-obeležjima zabranjeno podizati spomenik za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore, kao i osobama koje su u istoriji Crne Gore imale negativnu ulogu.
"Cela dinastija Karađorđevića, uključujući i kralja Petra i srpska vojska su simboli propasti i uništenja Crne Gore", navode iz Crnogorskog pokreta zaključujući da je ta dinastija, "silom srpske vojske i njenoga oružja, 1918. godine, uklonila crnogorsku dinastiju Petrović Njegoš s državnoga trona, ukinula crnogorsku državu i Crnogorsku crkvu, te uzrokovala propast zemlje".

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.