mondo.rs

Protest zbog gradnje mini hidrocentrala

Autor:

Građani Pirota i okoline za nedelju, 2. septembar najavili protest u centru grada zbog gradnji mini hidrocentrala, koje bi, ističu, mogli da ugroze čitav prirodni svet na Staroj planini.

6
A- A A+
vodopad Foto: MONDO/Predrag Vujić

"Ako bude nastavljena gradnja mini hidrocentrala na rekama na Staroj planini, postoji opasnost da ostanemo bez vode", rekao je za MONDO Aleksandar Jovanović iz organizacionog odbora protesta "Reci NE za MHE (mini hidrocentrale), koji će biti održan u nedelju u Pirotu.

Gradnja mini hidrocentrala na tom području Srbije izazvala je veliku zabrinutost građana, koji traže od nadležnih momentalnu obustavu svih radova u tom zaštićenom području. Pojedini su se organizovali i napravili grupu "Odbranimo reke (i vodopade) Stare planine, a za nedelju su najavili protestni miting.

Sa skupa u nedelju biće upućeno nekoliko poruka i zahteva. Organizatori protesta zatražiće prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od premijerke Ane Brnabić i Vlade Srbije tražiće da odmah stave moratorijum na sve radove koji su u toku na izgradnji mini hidrocentrala na tom području i obustave dozvole za gradnju, a od Skupšptine Srbije da ubrza proces donošenja izmena Zakona o zaštiti životne sredine prema kojima će biti trajno zabranjeno da se na zaštićenim područjima grade takvi objekti.

Isto će biti zatraženo i od lokalnih vlasti koje su nadležne za pojedine radove i da se odmah sazove sednica Skupštine opštine Pirot sa jedinom temom - plansko brisanje izgradnje mini hidrocentrala.

Prema rečima Jovanovića, na tom području planirana je izgradnja čak 58 mini hidrocentrala.

Jedna je izgrađena, druga se gradi, a za 20 je u toku proces dobijanja građevinskih dozvola, ukazao je Jovanović i naglasio da će tražiti da se odmah obustavi gradnja te koja je u toku, kao i da se obustavi izdavanje dozvola.

Gradnja derivacionih mini hidrocentrala na čistim rekama i u zaštićenim prirodnim dobrima, mogu da imaju pogubne posledice po živi svet, upozoravaju organizatori protesta.

"Kako sve to utiče na prirodu? Utiče tako što prirode više neće biti. Ugura se voda u cev od tri kilometra, sve se sravni okolo, ukopaju se cevi u korita reke i sve nestane, potpuna devastacija. Postoji pretnja da ostanemo bez vode", ukazao je Jovanović.  

Povezano

Sve vesti