• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RASTE prodaja: Cene kvadrata od 300 do 8.000 evra

Izvor MONDO/Tanjug

Za šest meseci ove godine u Srbiji je prodato je 48.000 stanova, kuća, garaža i zemljišta, čija je ukupna vrednost iznosila 1,6 milijardi evra.

 Nekretnine - prodati za šest meseci 48.000 stanova, kuća Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović


Prodaja je u odnosu na prošlu godinu porasla za 15 odsto, kaže za Tanjug načelnik odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti u Republičkom geodetskom zavodu Marija Rašković i dodaje da se najviše trgovalo u Beogradu.

"U odnosu na prošlu godinu ne samo da se više trgovalo, nego su i cene nepokretnosti porasle", ističe Rašković i navodi da je vrednost prodaje za 23 odsto viša nego lane.

Kreće prodaja stanova u novoj zgradi BW

Rašković ukazuje da je prosečna cena stana u Srbiji 960 evra po metru kvadratnom, dok je, podseća, 2014. godine bila 880 evra.

"Inače, cene stanova u Srbjii su dosta različite, od 300 evra po kvadratu pa do beogradskih opština u kojima se prosečne cene stanova u staroj gradnji kreću i do 1.700 evra", kaže Rašković.

Cene novogradnje su više, dodaje ona, a najviše su u beogradskim opštinama - Savski venac, Star Grad, Vračar i Novi Beograd.

Kuća u Belom Potoku 1,5 miliona evra

Interesantno da najskuplja kuća u prvoj polovini godine nije prodata na nekoj ekskluzivnoj lokaciji u glavnom gradu, već se nalazi u jednom beogradskom prigradskom naselju na opštini Voždovac. Cena te kuće u Belom Potoku, sa velikom okućnicom, dostigla je cenu od 1,5 miliona evra.

U glavnom gradu, u odnosu na isti period lane, skočile su cene kvadrata u novogradnji u opštinama Novi Beograd i Čukarica za osam odsto, dok je na Paliluli cena novogradnje pala za 10 odsto.

Najskuplji kvadrat u Srbiji i u 2018. godini je na lokaciji Beograd na vodi i koštao je više od 7.800 evra, a cena stana bila je preko milion i 120 hiljada evra.

Posle Beograđana najviše trguju Vojvođani, te je drugi po prodaji nepokretnosti Novi Sad, zatim Niš, Kragujevac, Subotica, Čajetina, Pančevo, Čačak...

"Što se tiče novčane mase, ona je drastično niža u drugim delovima Srbije nego u Beogradu. Dok je prodaja nepokretnosti u Beogradu za prvih šeset meseci iznosila 830 miliona evra, u Novom Sadu je bila 185 miliona evra, a u ostalim delovima Srbije znatno niža", navodi Rašković.

Da je na jugu Srbije slabiji promet nekretninama nego u ostatku zemlje, ukazuje i podatak da je vrednost tržišta u Leskovcu svega 7,2 miliona evra, iako je to je šesti po veličini grad u Srbiji.

Po prometu ispred Leskovca su, iako manji po veličini, Subotica sa 29 miliona evra, Pančevo sa 21 milionom evra i Zrenjanin sa 15 miliona evra.

Posebno je interesantno da je obim trgovanja u opštini Odžaci, koja broji oko 9.000 stanovnika, a nalazi se u Vojvodini, bio čak 16,1 milion evra.

U Srbiji se najviše kupuju stanovi, na kojima se obrne skoro polovina ukupnih novčanih sredstava, odnosno 775 miliona evra.

Za investitore je aktuelna tražnja za građevinskim zemljištem, koja čini 17 odsto od ukupnog trgovanja na tržištu nepokretnosti, dok su kuće u Srbiji dvostruko manje tražene od stanova i predstavljaju 15 odsto udela na tržištu.

Komentari 31

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

teatralni manijak

Veštački se naduvavaju cene.. znam ljude koji su zidali i muku muče da završe jer su prošla vremena kada su rasprodavali stanove unapred i zaradjivali duplo i više po kvadratu. Neke lokacije su trazene kao i uvek ali stanova ima kolko oćete.. cela srbija ce se sjatiti u beograd. Ja lično i ako živim u istom i imam kuću .tj. dve , pre bih kupio lep i funkcionalan stan u ns za duplo manje para u centru grada. Pobogu..pa šta će mi stan u blokovima ili po kneževcu ili kotežu i sl. Bez uvrede. Samo par minuta od beograda je zemun i ako se dosta naselilo i ovih i onih opet je to izvaredan grad i jedinstven.

Gagi

Gde su sada oni koji kazu da rade za 200 evra,pedeset hiljada prodatih stanova i cetrdeset hiljada novih automobila samo u ovoj godini koja jos nije zavrsena je podatak za bogatije zemlje sveta.

Goca

Prodajem relativno novu garsonjeru vec tri meseca, nece niko da je pogleda. Ma to samo pumpaju cene zbog BG na vodi.

special image