mondo.rs

Ove vaše navike "izluđuju" dermatologe

Autor:

Evo šta kažu dermatolozi - šta ih to izluđuje kod pacijenata.

Postoje neke navike koje pacijenti imaju, a koje dermatolozima smetaju, iako im to možda ne bi (otvoreno) rekli. Jeste li i vi uradili nešto od ovoga?

1. "Kada ljudi dođu na pregled cele kože, potpuno izgoreli od sunca. Osim toga, ne veruju im kada im kažem da neki skupi proizvodi koje koriste uopšte nisu dobri i odbijaju da prestanu da ih koriste", kaže dr Daval Banusali, dermatolog iz Njujorka.

2. "Izluđuje me što pacijenti stavljaju alkohol na osip ili bubuljicu. Jedino što time postižu je da isuše kožu i pogoršaju iritaciju. Takođe, kada 'čačkaju' mladeže ili pokušavaju sami da se reše ciste na koži", objašnjava dr Ritu Saini.

3. Dr Rejčel Karesija kaže da je užasno nervira kada pacijentkinje dođu na pregled kože, a lice im je potpuno prekriveno šminkom "To je kao da odete kod ginekologa na pregled, a da ne skinete gaćice, potpuno kontraproduktivno!"

4. "Nervira me kada mi pacijenti ne kažu imaju li istoriju nekih bolesti i od čega su eventualno lečeni. Istorija bolesti ima veoma važnu ulogu u opcijama lečenja, zato budite iskreni prema svom lekaru. Možemo da vidimo da li imate filere, botoks i ožiljke koji su očigledna indikacija neke operacije", naglašava dr Bruk Džekson.

5. "Izluđuje me kada pacijenti idu u solarijum, a onda dolaze kod mene na tretmane podmlađivanja. Solarijum ne samo da povećava rizik od melanoma i drugih oblika raka kože, već i ubrzava starenje i potpuno poništava sve kozmetičke tretmane koje radite", kaže dermatolog dr Loren Livaj.

6. Dr Danilo Del Kampo ističe da ga nervira kada pacijenti nanose hidrogen peroksid na otvorene posekotine ili rane od hirurških intervencija. "To zapravo sprečava da rana potpuno zaraste i može da ostavi dugotrajniji ožiljak".

7. "Nervira me kada dođu na laserski tretman iskvarcovani jer to u nekim slučajevima može da utiče na rezultate tretmana", kaže dr Avni Ša.

8. Dr Ronda Klajn kaže da joj smeta kada pacijenti dođu sveže ofarbane kose na pregled kože glave.

9. "Jedna od stvari koja me 'izuva iz cipela' je kad pacijenti ne koriste propisanu terapiju. Na primer, uvek kažem pacijentima koji imaju akne da im akne sigurno neće nestati ako ne koriste ono što sam im prepisala. Kada im tako kažem, tek onda shvate važnost terapije", kaže dermatolog iz Mičigena dr Marijana Atanasovski.

10. Dr Rej Hamidi ističe da ga nervira što neki pacijenti ne nanose kremu za sunčanje, pod izgovorom da nikada nisu na suncu. "Ako izlazite iz kuće, na suncu ste", upozorava on.

Povezano

Sve vesti