mondo.rs

Pobedite želju za slatkišima!

Autor:

Evo kako da se izborite sa trenucima kada vam se neopisivno jede nešto slatko.

Pobedite želju za slatkišima! Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Sigurno znate kakav je osećaj kada vam se odjednom neopisivo jede nešto slatko i imate utisak da vam šećer jednostavno treba. Pre nego što to i shvatite, već ste slistili nekoliko kolača... Dešava se. Ali, postoji trik kako da pobedite te trenutke slabosti, odnosno da sprečite da do njih uopšte dođe.

Nutricionista Vil Kol objašnjava da su iznenadne želje za slatkišima izazvane ishranom koja nas ne održava sitima dovoljno dugo.

"Šećer nam brzo daje energiju, ali ta energija brzo nestaje. Zdrave masti, sa druge strane, sporije se razlažu i zbog toga nas duže drže sitim. Kada pogledate sa biološke tačke gledišta, najodrživiji izbor energije za telo su zdrave masti", kaže Kol.

Drugim rečima, ako za obrok pojedete tost od žitarica i salatu, što je sve zdravo, vrlo brzo ćete opet biti gladni, osim ako uz to ne dodate malo zdravih masti. Dodavanjem zdravih masti obroku ćete izbeći tu neobuzdanu želju za slatkišima.

Pored toga što unošenje šećera ima kratkoročne negativne posledice, u smislu da će se ta energija opet brzo potrošiti, previše šećera vodi do gojaznosti, dijabetesa, srčanih bolesti, kancera...

U svakom slučaju, da biste sprečili taj začarani krug, ovih sedam namirnica će sprečiti da dobijete "napad" želje za slatkišima.

1. Polovina avokada

Sprečite potencijalnu želju za slatkišima tako što ćete malo nakon ručka pojesti polovinu avokada, koji je bogat zdravim mastima. Možete da obogatite ukus ovog voća tako što ćete posuti malo soli odozgo i iscediti malo limuna.

2. Fermentisane namirnice

Možda vam to zvuči čudno, ali fermentisane namirnice, poput kefira ili kombuhe, sjajan su način da sprečite želju za slatkišima. Ukus ovih napitaka na čula ukusa deluje slično kao i šećer, a probiotici i prebiotici koje sadrži će sprečiti da se javi želja za slatkišima, pokazalo je istraživanje.

3. Puter od badema

Ako biste nešto malo slađeg ukusa, na parče tosta (gledajte da bude od žitarica, bez šećera) namažite malo putera od badema i pojedite posle ručka. Sadrži zdrave masti i proteine, pa ćete satima biti siti.

4. Nekoliko kockica crne čokolade

Da biste zadovoljili svoju želju za slatkišima, a da zapravo ne unesete previše šećera, pojedite nekoliko kockica tamne čokolade. Najbolje je da tražite čokoladu koja sadrži 70 ili više odsto kakaa.

5. Cimet

Reč je o začinu koji ima blago sladak ukus, pa biste tako mogli da unesete nešto slatko, a da vam šećer u krvi ne skoči naglo. Dodajte malo cimeta u ovsenu kažu ili ga pospite na puter od badema, a možete da ga dodate i u jutarnju kafu.

6. Voćni čaj

Verovali ili ne, ali može da se desi da ponekad, kada vam se jede nešto slatko, zapravo ste samo žedni. Često mešamo žeđ sa osećajem gladi, pa ako vam se baš jede nešto slatko, sipajte sebi šolju biljnog čaja. Ovi čajevi su prirodno blago slatki, hidriraće vas i sprečiti da dobijete "napad" želje za slatkišima.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.