Šta da radite kad vas više ne privlači

Autor:

Mnogima se dešava da nakon godina veze ili braka više ne osećaju seksualnu privlačnost prema partneru. Evo šta da radite ako se nađete u takvoj situaciji.

"Seksualna privlačnost je mnogo više od privlačnosti fizičkim izgledom. Privlačnost je veoma značajna u vezi i donosi veliku promenu kada je nestane", kaže stručnjak za veze Suzan Vinter.

Iako je kod nekih prestanak privlačnosti samo faza, kod drugih nije. U svakom slučaju, bilo da je faza ili ne, evo šta da radite partner prestane da vam bude seksualno privlačan.

1. Shvatite da je to preloman trenutak za vašu vezu

"Priznanje nedostatka privlačnosti prema partneru je definišući momenat za vezu. Niste dotle slučajno stigli. Bez obzira na to da li ste toga svesni ili ne, do ove tačke je dovela konstantna erozija vaših osećanja", kaže Vinter.

To, naravno, nije lako, ali kada jednom jasno priznate sebi da vas partner više ne privlači, bićete spremni da pređete na ono što smatrate sledećim pravim korakom.

2. Zapitajte se koliko vam je seks važan u vezi

Iako je seks važan deo ljubavne veze, nije najvažniji. Vreme je da "izmerite tu važnost, zapravo da shvatite kako bi prestanak privlačnosti mogao da utiče na vašu vezu.

"Za neke, dobar seksualni život je potreba i očekivanje u ljubavnoj vezi. Drugima to nije tako važno", kaže stručnjak za veze.

3. Da li je prestala ljubav ili strast

Važno je da utvrdite da li su prestala vaša osećanja prema partnera ili samo nemate želju da budete seksualno intimni sa njim. To može da bude pomalo zbunjujuće, posebno ako nikada ranije niste bili u takvoj situaciji.

"To što su došli do tačke da im se partner više ne dopada u smislu da ih više ne privlači, mnogi smatraju strašnim. Ne znaju da li je nestalo ljubavi među njima ili su ljutnja i svađe uništili želju koja je nekad postojala. Dugujete sebi da nađete te odgovore".

4. Razmislite šta bi značilo okončati vezu zbog toga

Veze imaju uspone i padove, a tokom tih uspona i padova privlačnost i ljubav mogu da se "uzdrmaju". Vinterova savetuje da razmislite da li je vredno prekinuti vezu ili ima šanse da ponovo "budete u usponu", odnosno da se ta osećanja vrate.

"Povremena udaljenost među partnerima je prirodna u dugim vezama. Ali, u nekim vezama posle udaljenosti jednostavno nema povratka. Morate da odlučite da li ima smisla da ostanete u vezi ili je vreme da odete".

Drugim rečima, šta žrtvujete ako prekinete vezu i da li je to žrtvovanje vredno svega? Odgovorite na to pitanje da se ne biste pokajali zbog svoje odluke, savetuje stručnjak za veze.

5. Razmislite o terapiji za parove

Činjenica je da se vaša seksualna želja za partnerom neće vratiti preko noći, ali ako verujete da vredi spasavati vezu, dajte sve od sebe! Na primer, pokušajte da odete na terapiju za parove.

"Odlazak na terapiju za parove može da pomogne u ovoj situaciji. Ako u vašoj vezi i dalje ima dosta toga dobrog, vreme je da se potrudite da spasite vašu vezu. To je i idealna prilika da otkrijete razlog zbog kojeg vas partner više ne privlači, a to će se najbolje otkriti uz pomoć stručnjaka".

6. Razgovarajte o tome

Iako će to biti možda jedna od najtežih stvari koje ćete reći partneru, budite iskreni i razgovarajte o tome što vam više nije privlačan.

"Iskrena komunikacija će vam pomoći. Ali, potrebno je i da partner ima volje da sasluša šta imate da mu kažete, pa čak i neke od tih neprijatnih stvari koje ćete reći".

7. Prihvatite da ste oboje "krivi"

Bez obzira na to što biste možda rado okrivili partnera jer je tako lakše, imajte na umu da ste oboje krivi za to što je vaša veza u ovakvoj situaciji.

"Dinamika vašeg odnosa koju ste vas dvoje stvorili dovela je do smanjenja i prestanka privlačnosti. Bez obzira na to koliko se osećate nevino, i vi ste imali ulogu u svemu tome. Priznanje da vam partner više nije privlačan možda zahteva i da sebi priznate nešto što ne želite da vidite. Možda će i vaš partner naučiti o sebi nešto što ne bi želeo. Da i ste bili privrženi partneru, da li ste mu pokazivali osećanja? Šta je partner uradio da izazove takvu vašu reakciju? Iskrenost, a možda i stručnja pomoć će vam biti potrebni ako želite da nađete put nazad do partnera", kaže Vinterova.

To što vas partner više ne privlači nije kraj sveta. Dok je u nekim slučajevima to znak da veza ide nizbrdo, u drugim slučajevima je to samo faza. Kako Vinterova ističe, zaista morate da ispitate kako i zašto se tako osećate, a zatim da odlučite šta ćete dalje.

Povezano

Sve vesti