MONDO/Tanjug

Narod hteo u spaljeni muzej, policija batinala!

Autor:

Brazilska policija danas je koristila pendreke i suzavac kako bi sprečila građane da uđu u Nacionalni muzej u Rio de Žaneiru, u nameri da vide šta je sve uništeno u požaru koji ga je zahvatio.

8
A- A A+


Nekoliko stotina građana Brazila okupilo se danas ispred muzeja izgorelog u sinoćnjem požaru i nekoliko puta pokušalo da probije kapiju, zahtevajući od vlasti da obnovi kompleks, navodi Asošiejted pres.

Izgoreo Nacionalni muzej, u pepelu 200 godina rada


U požaru koji je sinoć oko 19.30 po lokalnom vremenu izbio u Nacionalnom muzeju nije bilo povređenih, ali je vatra progutala veći deo kompleksa.

Izvor: Youtube/CGTNZamenik direktora Nacionalnog muzeja Luis Fernando Dias Duarte nagovestio je da bi šteta mogla da bude katastrofalna i da je većina eksponata u glavnoj zgradi verovatno izgubljena u požaru.


Duarte je kazao i da su on i njegove kolege znale za rizik od požara i da su zbog toga konstantno brinuli, i dodao da je svakog dana pred odlazak isključivao iz struje sve uređaje u kancelariji.

Naveo je da su zaposleni nedavno prošli obuku za slučaj požara, ali da sinoć nikog nije bilo u zgradi.

Muzej je otvoren 1818. godine i spada u najstarije i najprestižnije ustanove kulture u Brazilu.

U njemu se nalazilo više od 20 miliona vrednih predmeta, među kojima su kolekcija iz Egipta, grčko-rimski artefakti i najstarija ljudska lobanja pronađena na Zapadnoj hemisferi, poznata pod imenom Luzija.

Predsednik Brazila Mišel Temer izjavio je danas da su i javne i privatne banke i druge kompanije pristale da pomognu obnovu Nacionalnog muzeja.

Povezano

Sve vesti