MONDO/Srna

Bećković: Srbi u Crnoj Gori okupatori svoje zemlje

Autor:

Srpski pesnik i akademik Matija Bećković ocenio je da su Srbi u Crnoj Gori sada, nažalost, postali "stranci, izvanjci i najzad - okupatori sopstvene zemlje" iako se Boka 1918. godine prisajedinila Srbiji pre Crne Gore.

Bećković: Srbi u Crnoj Gori okupatori svoje zemlje Foto: Mondo/Stefan Stojanović"Boka je bila austrougarska, a srpska vojska je, oslobađajući Budvu, mogla da okupira samo Austrougarsku. Ali, sva ta butada i šarada nije bezazlena i može izmaći kontroli, kao da neko baca petarde na benzinskoj pumpi. Tako, što bi rekao Andrić, i rat, ne daj Bože, može da se omakne", rekao je Bećković za "Politiku", aludirajući na
prigovore budvanskim vlastima zbog namere da obnove spomenik srpskom kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

Povodom pretnji i incidenta tokom njegovog nedavnog gostovanja u Budvi u okviru Festivala književnosti "Ćirilicom", Bećković je rekao da je za sada prošao bolje nego Njegoš, kojem su srušili grob.

"Njemu su srušili grob, a meni će tek da ruše", rekao je Bećković, komentarišući zahtev crnogorskih nacionalista da mu se zabrani, ne samo gostovanje na pesničkoj večeri u Budvi, nego i ulazak u Crnu Goru.

On je naveo da je, iako se svakodnevno može čuti sa ekrana "da je vreme poezije prošlo i da su pesnici otpevali svoje", snažan demanti stigao na kraju avgusta iz Budve sa Trga između crkava.

"Na poveliki trg nisu mogli da stanu svi koji su došli da slušaju pesnika, sazvučja i satrepaje srpskog jezika", rekao je Bećković.

On navodi da je teško poverovati da bi temelj jedne članice NATO-a, najmoćnijeg vojnog saveza na svetu, koja pod sankcijama drži Rusiju, mogli da ugroze stihovi jednog pesnika.

Bećković je podsetio da je ruski književnik Aleksandar Solženjicin svojevremeno odbio da potpiše peticiju da policija pusti jednog ruskog pesnika, uz obrazloženje da "robija nikada nije škodila nijednom ruskom pesniku".

"Neće ni meni nauditi, ni ova, ni druge crne liste na kojima sam se našao od kako sam stupio u javni život. One samo dokazuju da se ništa nije promenilo", poručio je Bećković.

Akademik Matija Bećković nastupio je 31. avgusta na Književnom festivalu "Ćirilicom" u Budvi gđe je, nakon 23 godine, govorio stihove svojih pesama pred oko 300 posetilaca.

Uoči Bećkovićevog govora, Budvanin D.I. je polomio zvučnik na kojem je Budvanka čiji su inicijali D.LJ. pokušala da pusti crnogorsku himnu "Oj svijetla majska zoro".

Crnogorska policija podnela je prekršajnu prijavu protiv D.I.

Povezano

Sve vesti