Šaćiri i Džaka: IZVINITE zbog dvoglavog orla!

Autor:

Albanci koji igraju za Švajcarsku uputili javno izvinjenje naciji zbog gesta u Rusiji. Učinio je to i Stefan Lihtštajner.

Đerdan Šaćiri i Granit Džaka dali su na Svetskom prvenstvu golove protiv Srbije pa ih slavili onako kako je i bilo očekivano od njih - formiravši rukama dvoglavog orla, simbola sa zastave Albanije. Taj znak ujedno predstavlja i takozvanu "Veliku Albaniju", koncept koji podrazumeva stvaranje veće države Albanaca, proširene na teritorije susednih država, među kojima je i Srbija.

Iako je FIFA procenila da to nije bilo dovoljno za kaznu i iako je takvo uplitanje politike u fudbalsku utakmicu Svetskog prvenstva prošlo bez sankcije, u Švajcarskoj su ipak zamerili Albancima taj gest.

Nekoliko meseci kasnije, stiglo je izvinjenje.

Švajcarski portal "Blik" izvestio je u utorak sa konferencije za novinare švajcarske reprezentacije, na kojoj su Šaćiri i Džaka poručili javnosti da su ipak pogrešili.

"Bio bih glup ako bih to ponovio. To se neće ponoviti", rekao je Granit Džaka.

"Naravno, izvinjavam se ako su se ljudi osetili pogođenim dok su gledali tu utakmicu", izjavio je Đerdan Šaćiri.

Isti gest u Rusiji je učinio i Stefan Lihtštajner, solidarivši se "dvoglavim orlom" sa saigračima koji su slali poruku i Srbima i Albancima.

"Izvinjavam se. Ne želim da bilo kome stanem na žulj", rekao je kapiten švajcarske reprezentacije.

Ovim porukama Švajcarcu su stavili tačku na ovaj slučaj i okrenuli se Ligi nacija.

Povezano

Sve vesti